Categories: Közélet

LMP – Segítse az önkormányzat a felújításokat!

Pályázati rendszer kidolgozásával segítsen önerőt fizetni az energetikai felújításokhoz a város! – ezt javasolta Gerstmár Ferenc. Az LMP önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány meghirdette azt a kamatmentes hitelprogramot, amelynek segítségével lakások energiatakarékossági célú felújítása végezhető el.

Az elnyerhető összeg fordítható lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére is. Családi házak esetében maximum tízmillió forint, társasházaknál lakásonként legfeljebb hétmillió forint igényelhető. A szükséges önerő legalább 10 százalék, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére A futamidő legfeljebb 20 év.

A rendelkezésre álló 115 milliárdos összeg csak harmincezer lakás felújítására elegendő, ám ennél jóval többre lenne igény. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felmérései szerint 920 ezer háztartás szeretne élni az energetikai korszerűsítés lehetőségével, az ország 4,4 milliós lakásállományának kétharmada korszerűsítésre szorul.

Gerstmár Ferenc emlékeztetett: az önkormányzat a 2011-ben jóváhagyott energiastratégiájában fontos feladatként jelölte meg a korszerűtlen fűtési technológiák fejlesztését, az elavult hőszigetelési rendszerek megújítását. Éppen ezért az LMP azt javasolja, hogy a most meghirdetett hitelprogramban részt vevő veszprémi tulajdonosok számára dolgozzanak ki egy önkormányzati pályázatot, és ezen keresztül segítsenek forrást adni az önerőhöz.

Drahos Nikolett

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago