Categories: Közélet

LMP – Mi lesz a hulladékkal?

Kukamonopólium létrehozására készül a kormány egy a múlt héten benyújtott törvényjavaslattal. A javaslat szerint állami közfeladattá teszik a hulladékgazdálkodás minden lényeges elemét, majd az egészet koncesszióba adják. A koncesszió elnyerője jól jár majd, ellentétben a legfeljebb alvállalkozóként tovább élő jelenlegi szolgáltatókkal és az önkormányzatokkal. Pedig a helyi feladatellátás eddig sem volt példás, aminek egyik oka a pénzhiány lehet – írja közleményében Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.

Legutóbb a hulladékgazdálkodási rendelet módosításával a veszprémi polgármester – vélhetően főleg a spórolás szándékával – a szolgáltató azon gyakorlatát szentesítette, hogy egy soklakásos társasháztól, lakásszövetkezeti háztól ugyanúgy évente egyszer szállítják el a lom hulladékot, mint egy családi háztól. Közben rendszeresen találkozni közterületre kirakott lommal. A szolgáltatás szűkítése pedig inkább még ronthat ezen a helyzeten. Beszédes az is, hogy a közgyűlési többség szeptemberben elutasította azt az indítványomat, amellyel a házhoz menő lom hulladékgyűjtés október 31-ig történő meghosszabbítását kezdeményeztem arra való tekintettel, hogy ez a szolgáltatás a járványhelyzet miatt idén május helyett csak júliusban indult és augusztus végére már be is teltek az időpontok.

Megfelelő finanszírozás és működtetés mellett javulást hozhat a Haszkovó utcai garázstelepen megépítendő hulladékudvar, de egyelőre nagy az információhiány róla. Az egy évvel ezelőtt bejelentett beruházással kapcsolatban hiába kérdeztem a polgármestert a műszaki tartalomról, a gyűjtendő hulladékok típusáról és a területen várható gépjárműforgalom növekedésről, ő csak annyit tudott közölni: a hulladékudvar létesítése még tervezési szakaszban van. A projekt sikere nagyban függ annak társadalmi elfogadottságától, ezért a széles körű tájékoztatásnak mielőbb meg kell történnie. A hulladékudvarhoz kapcsolódóan célszerű lenne újrahasználati központ kialakítása, amire tettem is javaslatot, mert nem szerepel a tervekben.

Veszprém, 2020. december 2.

Gerstmár Ferenc (LMP)

önkormányzati képviselő

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago