Közélet

LMP – Irányváltást a gazdaságpolitikában!

– A multinacionális cégek anyagi érdekei rendre felülírták a nemzeti érdeket. Az utóbbi időszakban ráadásul az akkumulátorgyártás került a fókuszba – mondta csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke.

– A kormány eddig is az autóipart tekintette gazdaságpolitikája motorjának – folytatta a képviselő-asszony. – A lítiumionos akkumulátorokat gyártó üzemek Magyarországra hozatalával a kormány újabb függőségbe taszítja hazánkat. Eddig az orosz gáztól és olajtól függött az ország, a jövőben pedig az akkumulátorgyártáshoz szükséges ritkaföldfémektől, elsősorban a lítiumtól fog. Tudjuk azt is, hogy az akkumulátorok újrafeldolgozása nehezen járható út, hiszen azokból ötször annyiba kerül a lítium kinyerése, mint a földfém megvásárlása. Épp emiatt jelenleg az unióban mindössze az elhasznált akkumulátorok öt százalékát dolgozzák fel, miközben 2025-re a becslések szerint több mint 10 millió tonna elhasznált akku lesz a közösség területén. Az érvényben levő európai szabályozás alapján az akkumulátorgyártóknak maguknak kell kezelniük a gyártás során keletkezett hulladékokat. Ne engedjük meg, hogy Magyarországból akkumulátorhulladék-temető legyen! És ne engedjük, hogy a külföldi, egyre inkább távol-keleti munkavállalókra épüljön a hazai ipar! Egy felelős kormánynak arra kell törekednie, hogy minőségi munkahelyek létrehozásával itthon tartsa, illetve külföldről hazacsábítsa a fiatalokat.

Gerstmár Ferenc, az LMP – Magyarország Zöld Pártja veszprémi önkormányzati képviselője a következőket tette hozzá:

– Utóbbi kihívás Veszprémben is jelentkezik. A város népessége csökken és elöregedik. A Veszprémben működő cégeknél egyre magasabb a külföldi munkavállalók száma. A megyeszékhely fenntartható városfejlesztési stratégiája a város általános helyzetképének és középtávú céljainak összefoglalása. Ez a dokumentum említi azt a kockázatot, hogy Veszprém gazdasága kiszolgáltatott az autóipari beszállítói láncok ágazati sokkjainak, trendjeinek. Ugyancsak itt olvasható, hogy a meglévő, a Pannon Egyetemre és a helyi iparvállalatokra épülő kutatás-fejlesztési ökoszisztéma nem képes országos és nemzetközi hálózatok részévé válni.

A képviselő szerint a megfelelő tér adott a változó gazdasági körülményekhez való adaptációhoz: elsősorban a szentkirályszabadjai repülőtér fejlesztésével. Kitörési pontot jelenthet startupok helyzetbe hozása, amelyhez elengedhetetlen az irodakapacitás és a lakhatási lehetőségek bővítése. Gerstmár Ferenc hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy Veszprém ne veszítse el versenyelőnyét, melyet a relatív magas iskolázottságú népessége jelent.

– A feladat világos. Ideje, hogy a városvezetés érdemben foglalkozzon vele – szögezte le.

A vezető képen Gerstmár Ferenc és Schmuck Erzsébet

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago