Közélet

LMP – Fakivágás helyett hőszigetelés

Az LMP petíciót indított, és többezres demonstrációt szervezett az új fakivágási szabályok ellen. Magyarország zöld pártja most határozati javaslatban kezdeményezi a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet visszavonását, és az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

– Sikerként értékelhetjük, hogy a héten miniszteri utasításban tiltották meg a védett erdők tarvágását – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő a Veszprémben tartott sajtótájékoztatón. – Azonban ez nem jelent teljes körű megoldást, mert a miniszteri utasítás nem nyúl hozzá a kormányrendelethez, aminek számos problematikus pontja van. A rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy vegetációs időszakban is végezzenek fakitermelést. Engedélyezi, hogy például egy akácerdőt harmincöt éves életkor helyett már huszonöt éves korban kivágjanak. Arra is lehetőséget ad, hogy a letermelt tájidegen fafajú erdőállományt a jövőben ne tájhonos faállománnyal helyettesítsék. Az LMP ezért néhány napon belül beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kéri, hogy a testület mondja ki a rendelet alaptörvényellenességét. Mivel az Alkotmánybíróság döntési folyamata hosszú, és ebben az ügyben azonnali lépésekre van szükség, az LMP határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ebben azt kezdeményezi, hogy az országgyűlés kötelezze a kormányt a rendelet visszavonására.

Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője hozzátette:

– A fokozott fakivágás helyett a magyarországi lakóingatlanok hőszigetelése lenne az igazi válasz az energia- és klímaválságra. Így végre nem az utcákat fűtenénk. A szigetelési program több ezer munkahely létrehozásához is hozzájárulna. Az LMP ezért Zöld Épületfelújítási Alapot hozna létre évi 300 milliárd forintos kerettel, amiből egy év alatt mintegy 100 ezer háztartást lehet épületenergetikai szempontból korszerűsíteni. Az állami program nekünk, veszprémieknek azért is kívánatos, mert bár képviselőként többször szorgalmaztam, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást lakóépületek hőszigeteléséhez, a városvezetés álláspontja az, hogy ez akkor történhet meg, ha kormányzati forrás is rendelkezésre áll. Egy ilyen zöld fordulat egyszerre venne figyelembe szociális szempontokat, csökkentené tartósan a rezsikiadásokat, és védené a klímát.

A vezető képen egy akácerdő. Fotó: Gálhidy László/WWF

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago