Categories: Közélet

LMP – Érdemes lenne intenzívebben megszólítani a lakosságot

A kultúra az a nyelv, amelyen egy közösség tagjai egymással és a külvilággal szót értenek. Kívánatos, hogy ebbe a párbeszédbe az állam valamennyi polgára bekapcsolódhasson, a kulturális szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé tegyük. Célunk a társadalmi szolidaritás, a nemzeti önazonosság korszerű tartalmakkal történő megerősítése – mondta veszprémi sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Nem elég, ha itthon hangoztatjuk, hogy kulturális nagyhatalom vagyunk – folytatta. – Erről a külvilágnak is tudomást kell szereznie. A magyar kultúra nemzetközi jelenlétének erősítése elsőrendű állami kötelezettség. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítések azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha tervszerű és következetes stratégia áll mögöttük. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerep jut az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektnek, amelynek során Veszprém és régiós szövetségesei reprezentálják kultúránkat Európának, és tudatosítják, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre.

A Veszprém-Balaton 2023 program legfontosabb hirdetett értékeinek egyike a közösségépítés – vette át a szót Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő. – Az, hogy hozzájárul a széttöredezett és egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához. A pályázat része volt, hogy széles körű összefogásban valósul meg, beleértve a helyi civil szervezeteket és az ellenzéki politikai szereplőket is. Egy lapinterjúban Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém programsorozatért felelős kormánybiztos arra a felvetésre, hogy ezt ők hiányolják, így válaszolt: „Jogos lehet a kritika, de a koronavírus miatt mindent át kellett programoznunk. A városi képviselő-testületben szándékaim szerint hamarosan olyan bizottság alakul majd, amiben minden párt egyenlően delegál tagokat. Én valóban úgy gondolom, hogy a program akkor lehet sikeres, ha az ellenzék is megfelelően részt vehet és vesz a munkában.” Egyetértve a megfogalmazottakkal, várjuk a városvezetés ezirányú lépéseit!

Hozzátette: fontos értékként jelent meg a bevonás is. Vagyis, hogy a program érdekeltté teszi az adott területen élőket, hogy részt vegyenek a terület fejlesztésében, így növelve a kötődést a lakosság és a település között. Ezen cél érdekében érdemes lenne intenzívebben megszólítani a lakosságot, hogy az ő ötleteik is minél inkább hasznosulhassanak!

Hadd hozzak egy példát a Bakonyalja városrészből a lakossági ötletekre! Van egy hosszú szürke betonkerítés a Török Ignác utcában. Amennyiben lehetőség lenne rá, sokkal jobban nézhetne ki, ha minőségi, vidám festést kapna az utcafronton, javítva a lakókörnyezet vizuális állapotát, az emberek mindennapi közérzetét.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago