Categories: Közélet

LMP – Bérkiegészítést a szociális dolgozóknak, több központi költségvetési forrást Veszprémnek!

Az LMP mai veszprémi sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője bérkiegészítést követelt a szociális dolgozóknak, Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő pedig több központi költségvetési forrást kért Veszprémnek.

A szociális dolgozók számára az egészségügyben adott juttatáshoz hasonló, egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést szorgalmaz az LMP – mondta Ungár Péter. – Kásler Miklós miniszter szerint a szociális dolgozók azért nem kapják meg az egyszeri bérkiegészítést, mert önkormányzati fenntartású intézményekben dolgoznak, így a kormány semmit nem tud tenni az érdekükben. Egyrészt azonban a szociális intézmények jelentős része állami fenntartású, másrészt az állam akár az önkormányzati fenntartásúak esetében is adhat forrást erre a célra, de nem teszi. Az példamutató, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során, és 20 millió forintos keretösszeget különít el számukra plusz juttatásként. Mindemellett nem hagyhatjuk, hogy a kormány levegőnek nézze a szociális dolgozókat, ezért azt kérem, aki egyetért azzal, hogy a szociális dolgozóknak is jár az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítés, írja alá az ezzel kapcsolatos petíciót! Érjük el együtt, hogy a kormány meggondolja magát!

A petíciót itt lehet aláírni.

Az országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a Magyarország jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére a következő, Veszprémet érintő módosító indítványokat nyújtották be:

Bérlakások építése Veszprémben: kétmilliárd forint.

Indoklás: Veszprémben is megoldást kell találni a lakásigények kezelésére, a fiatalok pályakezdésének segítésére, elvándorlásuk megelőzésére, a szociálisan rászorulók problémáinak enyhítésére. Ezen problémák együttes megoldására szolgálhat az állami finanszírozású bérlakásprogram. A városban jelenleg kirívóan alacsony, kétszázat alig meghaladó a bérlakások száma.

Nagyfelületű út- és járdafelújítás Veszprém belterületén: százmillió forint.

Indoklás: A veszélyhelyzet és az hozzá kapcsolódó kormányzati döntések hatására bekövetkezett változások miatt módosították Veszprém 2020. évi költségvetését, így százmillió forintot kivezetettek a nagyfelületű út- és járdafelújításokra tervezett sorról. Ez az összeg egyébként is csak töredékét fedezte volna a szükséges felújításoknak. A valós igények minden évben a rendelkezésre álló források többszörösére rúgnak. Ahhoz, hogy a város a minimálisan elvárható ütemet tartani tudja az út- és járdafelújítások tekintetében, az idén kiesett forrást 2021-ben vissza kell pótolni.

A Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróinak cseréje: 80 millió forint.

Indoklás: A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróinak cseréje körülbelül 50 százalékban történt meg az elmúlt évtizedben. A maradék nyílászárók cseréje is indokolt az energetikai korszerűsítés jegyében a több mint 730 tanulóval rendelkező intézményben.

Csererdő talajszennyezettségének kármentesítése Veszprémben: egymilliárd forint.

Indoklás: A Greenpeace Mérgezett örökségünk – Szennyezett területek és időzített vegyi bombák Magyarországon című összeállításában egy veszprémi helyszín is szerepel a Csererdőben. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés áll fenn. Veszprém karsztosodott területen fekszik, ahol a repedezett karbonátos kőzetekben a szennyeződések gyorsan és mélyre szivároghatnak. Mivel az ivóvízbázisok részben karsztvízre települnek, a szennyezés az emberi egészségre fokozott kockázatot jelenthet. 2009 és 2011 között a szennyező anyagok jelentősen csökkentek a kármentesítések következtében, ám a mentesítés még korántsem teljes. A három szinten – talaj, felszín alatti víz, karsztvízrendszer – jelen lévő szennyező anyagok miatt folytatni kell a terület kármentesítését.

Happy end nincs – mondta Gerstmár Ferenc. – A kormánypárti többség, ahogy mind a 808 ellenzéki módosító indítványt, ezeket is elutasította.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago