Categories: Közélet

LEVÉL – Harcolunk az egyetemért

Kész Zoltán országgyűlési képviselő ma délután arról tájékoztatta a sajtót, hogy megkéri Veszprém korábbi országgyűlési képviselőit, korábbi és jelenlegi polgármestereit, a pártok helyi vezetőit, az egyetem tisztségviselőit, civil szervezeteket, civileket: közösen aláírt levélben próbálják meggyőzni Balog Zoltán minisztert a Pannon Egyetemmel kapcsolatos döntés visszavonásáról.

Veszélybe került a Pannon Egyetem – jelentette ki Kész Zoltán a sajtó képviselői előtt. – Az egyetem nélkül pedig Veszprém csak egy csonka város, amelynek falai közül a szellem távozna, ha megszűnne az intézmény. A szakminisztérium nem cáfolta, hogy elcsatolná a keszthelyi Georgikon Kart, amely lépést követően fenntarthatatlanná válna a Pannon Egyetem a kritikusra csökkenő hallgatói létszám miatt.

A képviselő szerint most összefogásra van szükség. Ezért arra kéri Veszprém korábbi országgyűlési képviselőit, korábbi és jelenlegi polgármestereit, a pártok helyi vezetőit, az egyetem tisztségviselőit, civil szervezeteket, civileket, hogy közösen aláírt levélben próbálják meggyőzni Balog Zoltán minisztert a döntés visszavonásáról.

Az alábbi levelet küldöm el ezeknek a személyeknek, arra kérve őket, hogy együtt lépjünk fel, bizonyítva Veszprém erejét. A levelet 2017. március 31-én küldöm el miniszter úrnak. Akinek fontos Veszprém és az egyetem sorsa, addig van lehetősége a kezdeményezők között fellépni.

Tisztelt Miniszter Úr!

Veszprémet a városért küzdeni képes polgárok tették és teszik sikeressé. Közéletünk fontos része, hogy Veszprém büszke lehet egyetemének múltjára és jelenére. Most egyszerre érezzük, hogy büszkeségünk és egyetemünk jövője van veszélyben. Kiállunk önmagunkért és a városunkért, önbecsülésünkért és a Pannon Egyetemért.

Tisztelt Miniszter Úr! Egy korábbi, az ön minisztériuma által készített munkaanyagból derült ki, hogy a keszthelyi Georgikon Kart az Emmi el kívánja csatolni a veszprémi Pannon Egyetemtől. Ezt a tervet sem a térség országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére, sem parlamenti interpellációjára nem cáfolták, ami aggodalommal tölt el bennünket. Megalapozott szakmai vélemény, hogy a Georgikon Kar leválasztása súlyosan veszélyezteti a Pannon Egyetem fenntarthatóságát. Nyilvánvaló, hogy a minisztériumi tervezet tévedéseken alapul, az elcsatolás indokaként olyan állítások szerepelnek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. A Georgikon Kar az ország egyik legsikeresebb agrár-felsőoktatási intézménye, példamutató gazdálkodással és kiterjedt, magasan jegyzett nemzetközi kapcsolatokkal. Elcsatolása nemcsak a Georgikon sorsát pecsételné meg, hanem az anyaintézmény létét is veszélyeztetné. Ezt az egyetemet elődeink megálmodták, megalkották, és mostanáig értőn fejlesztették, a mi dolgunk a megmentése lett. E levél aláírásával közösen kérjük Önt, hogy álljon el e döntéstől! Meggyőződésünk, ez egyszerre érdeke a veszprémieknek, az egyetemnek és a hazai agrár-felsőoktatásnak is. A mi lokálpatrióta elkötelezettségünk mellett a szakmai érvek és a józan ész is ezt diktálja.

Tisztelt Miniszter Úr! Megértem nehéz helyzetét, de kérjük, hogy a politikai szempontú döntés helyett vegye figyelembe szakmai megalapozottságú javaslatunkat! Bátorságot és bölcs döntést vár Öntől egy hazafias, bátor és bölcs város, Veszprém lakossága.”

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago