Categories: Közélet

LEMONDÁS – Utolsó képviselői levél

Listán ugyan megkaptam a mandátumot, ám elkötelezett demokrataként tiszteletben tartom a választók akaratát, és erről lemondok… Ezzel egy időben minden, a képviselőségemmel kapcsolatos tisztségemről lemondok; elsősorban az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulásban betöltött elnöki tisztségemről – olvashatjuk Czaun János ma reggeli Facebook-bejegyzésében.

Czaun János a gyulafirátóti önkormányzat Facebook-oldalára, tehát a nyilvánosság elé tárva írta meg lemondását Porga Gyula polgármesternek Utolsó képviselői levél címmel. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Polgármester úr!
Kedves Gyula!

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2006 október másodikán együtt kezdtük képviselői pályafutásunkat. Mindketten tele tervekkel, tettre készek voltunk, és ez a lelkesedés – úgy érzem – máig se változott. Feladataink időközben mások lettek, de a közös értékek és a közös cél mindig egy irányba terelt minket. Sok-sok mindent tudhatunk magunk eredményének, amit ez úton szeretnék megköszönni Neked. Neked, és természetesen azoknak a gyulafirátóti és kádártai lakosoknak, akik végig mellettünk álltak.

Olyan sok minden van mögöttünk! Büszke vagyok a gyulafirátóti gyönyörű új óvodára és bölcsődére. Büszke a kádártai új faluházra és mellette a műfüves pályára. Büszke mindkét településen a felújított orvosi rendelőkre és védőnői szolgálati helyiségre. Büszke a gyulafirátóti sportpálya öltözőjére és a műfüves pályára. Büszke a tizenhárom év alatt felújított, rendbe rakott tucatnyi utcára: Kastélykert, Vizi,Vadász, Prépost, Kerti, Hamuház, Zirci, Faiskola, Séd, Haraszt, Lánci kivezető szakasz, Nagyvíz utcák. Gyulafirátóton kiépítettük a csapadékvíz-elvezető gerincet, rendbe raktuk a rátóti Séd medrét, ledréncsöveztük és rendbe raktuk az iskola utcáját, beleértve a posta előtti teret is. A Zirci utca a felújítást követően új járdaszakaszokat is kapott, és kiépült a Veszprém és Győr közti 82. számú főút egyetlen lámpás gyalogátkelője is, dacára annak, hogy egy évtizede nem történt gyalogos baleset a zebrán. Előkészítettük a kerékpárutat Gyulafirátót és Kádárta között, tervek és engedélyek születtek, így hamarosan annak az építése is megkezdődhet. Sikerült szépen rendbe hozni a gyulafirátóti halastót, tanösvény épült ki körülötte, és a leromlott állagú gátak újjáépültek. Megújult a kálvária, és a református templom teljes belső renováláson esett át – Kádártán ez most is folyamatban van, sőt, Kádártán teljesen átépült és kibővült a katolikus templom is.
Kilenc új utca nyílt Gyulafirátóton, az épülő házakat nehéz lenne számba venni. A közösségi élet pezsgő: Gyulafirátóton tizenkilenc, Kádártán nyolc civil szervezet képviseli a kultúrát, a sportot, a civileket. Ennek alapja volt a két településen a helyi díj megalapítása, zászlók, címerek megalkotása, a rendezvények megreformálása. Az általános iskolásokkal rendszeresen jártam Budapestre, a Terror Házába és a Parlamentbe, és minden nyolcadikossal meglátogattuk a börtönt is.
Nehéz lenne felsorolni, hogy az intézményeink mennyi felújításon estek át, Gyulafirátóton teljesen új helyszínre költözött az óvoda, Kádártán pedig a faluház és az orvosi rendelő. A művelődési házat Gyulafirátóton is felújítottuk, körbeszigeteltük, új színezést, tetőszigetelést és nyílászárókat kapott az épület.
Büszke vagyok arra is, hogy képviselői tiszteletdíjamat rendszeresen a közösség javára fordítottam. Néhány példa ehhez: magánszemélyként a gyulafirátóti kálvária felújításához egymillió forinttal járultam hozzá. A gyulafirátóti katolikus templom festett üvegablakát ötszázezer, a kádártai katolikus templom új padjait szintén ötszázezer forinttal támogattam. A tanév végén rendszeresen átadott iskolai tehetséggondozó díjakra évente százezer forintot költöttem, és már tizenhárom éve ugyanilyen összegben karácsonyi ajándékcsomagokat osztottam szét a rászorulók közt. Szintén magánszemélyként rendszeresen hozzájárultam a helyi rendezvények költségeihez, a civil szervezetek ünnepeihez, ezek értékét össze se tudom számolni.

Tisztelt Polgármester úr, kedves Gyula!

Hosszan lehetne még sorolni az eredményeket, ám nem ez a levelem célja. Most, tizenhárom évvel később Te a veszprémiek bizalmából újra a város polgármestere vagy, ám ez a bizalom számomra az egyes számú választókerületben nem adatott meg. Listán ugyan megkaptam a mandátumot, ám elkötelezett demokrataként tiszteletben tartom a választók akaratát, és erről lemondok. Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy megélhetési politikusként ülök a közgyűlésben, és szeretném meghagyni a lehetőséget Gyulafirátót és Kádárta új megválasztott képviselőjének a kibontakozásra.
Ezzel egy időben minden, a képviselőségemmel kapcsolatos tisztségemről lemondok; elsősorban az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulásban betöltött elnöki tisztségemről. Köszönöm a lehetőséget, hogy ezzel is szolgálhattam a közösséget.

További munkádhoz sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:
Czaun János

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago