Közélet

LAKOSSÁGI ÖSSZVAGYON – A leggazdagabbaké az egyharmad

Magyarországon a lakosság egy százaléka rendelkezik a lakossági összvagyon 33,5 százalékával, ami világszinten is kirívó, Európában pedig nincs is ehhez hasonló – írja a Nyomtass te is!

A környező országok közül Szlovákiában az összvagyon 17,5 százalékát, Szlovéniában pedig a 23,2 százalékát birtokolja a leggazdagabb egy százalék.

A magyar szupergazdagok 2017 óta szakadtak el ennyire durván a többiektől. A magyar háztartások teljes vagyonának mintegy fele van a leggazdagabb tíz százalék tulajdonában. Ennek fő oka, hogy jelentős értékű pénzügyi eszközzel rendelkeznek, az értékpapírok ugyanis a magyar társadalom felső rétegénél koncentrálódnak. Részvénnyel, befektetési jeggyel csak a háztartások két-három százaléka rendelkezik. A pénzügyi eszközök hatvan százaléka, a részvények, üzleti részesedések nyolcvan százaléka a leggazdagabb tíz százalék tulajdonában van.

Magyarországon a felső tíz százalékba egymillió ember tartozik, ami nagyjából négyszázezer háztartást jelent. Ezek alapján a lakossági összvagyon mintegy felét körülbelül egymillió ember birtokolja, egyharmadát pedig százezer.

A legszegényebb tíz százalék „vagyona” ugyanakkor negatív – azaz tartozásaik értéke nagyobb, mint az összvagyonuk.

A 100 legvagyonosabb magyart bemutató lista szerint a csúcsgazdagok vagyona az inflációt jelentősen meghaladva nőtt folyamatosan az elmúlt évtizedekben. A legfrissebb lista szerint a tendencia 2022-ben sem tört meg. Míg 2002-ben, bő húsz éve a top 100 összvagyona 632 milliárd forintot tett ki (2022-es értéken), addig a legfrissebb listán első helyezett Mészáros Lőrinc egyedül 660 milliárd forinttal büszkélkedhet. A száz leggazdagabb összvagyona tavaly 7655 milliárd forintot tett ki, ami 1432 milliárdos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A 2023-as listán első Mészárost Csányi Sándor követi 610 milliárdos vagyonnal, a harmadik pedig Felcsuti Zsolt, az MPF Holding többségi tulajdonosa 460 milliárddal. Orbán Viktorbarátjának, Mészárosnak a vagyona az előző évhez képest 180 milliárddal, az OTP-vezéré pedig 190 milliárddal nőtt.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Titkolózik a kormány

– Luxus már a fagyi is

– Tömegével mennek tönkre a kisboltok

– Elviszi a nyugdíjemelést az infláció

– Szja-bevallás: hosszabban tart nyitva a NAV május 22-ig

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

A vezető képen: a tihanyi Halász utcában több olyan ház is épült az elmúlt időkben, ami sokkal nagyobb, mint a környező nyaralók, a fákat pedig szinte teljesen kiirtották. A gazdagok számára nem léteznek akadályok. Fotó: 444.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago