Categories: Közélet

KULTURÁLIS FŐVÁROS – Várják Veszprém és a térség lakóinak javaslatait

Jó eséllyel pályázhat Veszprém, hogy 2023-ra elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet – adott hangot bizakodásának Porga Gyula polgármester azon a sajtótájékoztatón, ahol a célokat és a pályázattal kapcsolatos teendőket ismertette a sajtó képviselőivel, Mészáros Zoltán, a nemrégiben megalakult művészeti tanács vezetőjének társaságában.

Hangsúlyozta, hogy nem fesztiválvárosi, hanem alapvetően városfejlesztési pályázatról van szó, ami természetesen nem nélkülözheti a markáns kulturális tartalmat. Az előkészítést – szakértők bevonásával – már közel egy éve elkezdték, a sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy a veszprémiek és a környékbeliek is elmondhassák, milyen városban szeretnének hosszú távon élni. – A megtisztelő címet mindig a pályázó városok egyike nyeri el, de mi az együttműködés és a közös gondolkodás erejében bízva erős térségi összefogással kívánjuk a pályázatunkat elkészíteni. A Balatoni Szövetséggel és a Balaton Körrel már megkötött partneri megállapodás után a Bakony irányába is nyitni szeretnénk – vázolta a polgármester.

Veszprém és a környék lakói számos módon eljuttathatják javaslataikat az előkészítőkhöz. Workshopok és fórumok mellett a hamarosan induló fesztiválszezon rendezvényein, ahol megtalálják majd a pályázattal kapcsolatos kérdőíveket, de akár a Facebookon létrehozott Veszprém 2023 oldalon is (https://www.facebook.com/2023Veszprem/). A beérkező lakossági ötletek a művészeti tanács tagjaihoz jutnak el, ők döntenek a pályázatba való beépíthetőségükről.

Mészáros Zoltán hangsúlyozta, hogy nagyon számítanak a városban és a régióban dolgozó programgazdák, kulturális értékőrzők közreműködésére. Az idő rövid, hiszen a 80 oldalas, angol nyelvű pályázat benyújtásának határideje december 20-a. Egy-másfél hónap kell a szakfordításra és lektorálásra, ez pedig azt jelenti, hogy a program vázának nyár végére el kell készülnie. A pályázatok elbírálása és a döntés 2018 végén, 2019 elején várható. Bejelentette továbbá, hogy a pályázat kulturális tartalmának összeállítására létrehozott művészeti tanácsot (korábbi írásunk itt https://www.veszpremkukac.hu/sajtokozlemeny-megalakult- a-muveszeti- tanacs/ ) – hallgatva a kritikus észrevételekre – további, mégpedig hölgytagokkal bővítették.

– Természetesen nem volt szándékos a gyengébb nem képviselőinek látszólagos mellőzése – tette hozzá –, mindössze annyi történt, hogy a tanács tagjait a város kulturális életének kiemelt jelentőségű szegmenseiből igyekeztünk kiválasztani. Márkusné Vörös Hajnalka, a levéltár, Neveda Amália, az Agora, és Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatónői, valamint Horváthné Kecskés Diána, a családsegítő szolgálat intézményvezetője részvételével azonban még szélesebbé vált az a kör, amely Veszprém értékeit és fejlesztési igényeit a pályázatban megjelenítheti.

Végül elhangzott, hogy a pályázat támogatására, úgynevezett nagykövetként, tizenkét országosan ismert és elismert, jelentős művészeti múlttal rendelkező személyiséget kívánnak megnyerni. Az eddig megkeresettek közül Miklósa Erika és Likó Marcell  örömmel elfogadta a megtisztelő nagyköveti címet.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago