Categories: Közélet

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS – 480 milliós (majdnem) csődjelentés

Atombomba, katasztrófa, a város romokban, minden pusztul – sorolta indulatosan Némedi Lajos alpolgármester, hogy szerinte milyen módon kelt cirkuszt és hisztériát az ellenzék a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. által az idei évre igényelt plusz 480 millió forintos költségvetési támogatás kapcsán. Az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén ez volt a legforróbb napirendi pont.

Ami tény: a város második legnagyobb önkormányzati társasága idén januárban lépett az ÉNYKK Zrt. helyébe és vette át a közösségi közlekedést, mint közszolgáltatási feladatot. Erre az évre 835 millió forint kompenzációs keretösszeget szavazott meg a testület a városi buszközlekedés működtetésére, de mostanra kiderült, hogy ez nem lesz elegendő. Ahhoz, hogy december végéig ne omoljon össze a szolgáltatás, a cégnek további 480 milliós önkormányzati ellentételezésre van szüksége. Ez összességében több, mint 1,3 milliárd forint.

A költségvetés módosítását igénylő előterjesztés vitájára félórás késéssel érkezett meg Mihálszky Gábor, a kft. szakmai igazgatója, amit Porga Gyula polgármester némi iróniával „nem túl erős brand”-nek nevezett. Pálinkás Norbert ügyvezető igazgató nem volt jelen, ki se mentette senki. A közgyűlést megelőző összevont bizottsági ülésről való távolmaradásukat különösen sérelmezték az ellenzéki képviselők.

A polgármester bevezetőjében azt mondta, hogy nagyfokú bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor egy új és jobb szolgáltatás bevezetéséről döntöttek tavaly. Persze voltak kockázatok, és bár a működésből még csak nyolc hónap telt el, mostanra kiderült, hogy az akkori számok nem voltak valósak, a tervezett és a tényleges költségek között különbség van. A vita során azt hangsúlyozta, hogy a város a korábbiaknál jelentősebb tartalékalappal rendelkezik, így a többletkiadás nem okoz gondot, egyetlen fejlesztés sem fog miatta elmaradni.

Katanics Sándor (DK) drámainak ítélte a helyzetet, hiszen az igényelt forráskiegészítés nélkül a városi közlekedés már az ősszel összeomolhat. A városvezetést a kontroll hiánya miatt tette felelőssé, megjegyezve, hogy az adófizetők pénzével nem lehet játszani. Szerinte a V-Busz vezetői által most előterjesztett költségnövekedési indokok ellenőrizhetetlenek, ezért egy független szakértői vizsgálat elrendelését sürgette. A polgármester erre reagálva elmondta, hogy belső vizsgálat van folyamatban.

Gerstmár Ferenc (LMP) emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki képviselők tavaly nyáron elvi egyetértésüket adták az új közlekedési vállalat létrehozásához, hiszen a közösségi közlekedés színvonalának minőségi javítása volt a cél. A költségkalkuláció akkor még csak 600 millió forint körül mozgott. Aggodalmukat a növekvő költségek és az előkészítetlenség láttán azonban már decemberben jelezték, és tartózkodtak a szavazástól, amikor a közgyűlés a 835 millió forintos keretösszeget jóváhagyta. Kérdéssel fordult a polgármesterhez: lesznek-e új buszok szeptembertől, ahogyan azt korábban a veszprémieknek megígérték? Porga Gyula válaszában a kormány markáns buszstratégiájára hivatkozva annyit mondott, hogy a járműpark cseréjére nem most kerül sor, hanem reményei szerint folyamatosan valósul meg az eredeti elképzelés 2023-ra.

Hartmann Ferenc (MSZP) az előterjesztést többszörös csődjelentésnek nevezte. Ahol pedig csőd van, ott becsapottak és kárvallottak is vannak. Becsapottak a képviselők, akik az előzetes üzleti terv alapján pályára állították a V-Buszt, és kárvallottak a veszprémiek, mert a városvezetés velük, az ő adóikból fizetteti meg az extra terheket.

És vajon a mostani csődelhárítás után nem jön-e újabb kompenzációs igény? – tette fel a kérdést, de erre nem érkezett válasz.

Mihálszky Gábor hozzászólásában a költségnövekedés okai között a tervezettnél magasabb munkabéreket, a növekvő üzemanyagköltséget, a bérleti díjak és az igénybe vett szolgáltatások árainak emelkedését, a jegyelőállítási költségek növekedését, a járművek rongálódásának nem tervezett tételét és a többletforgalmi teljesítményeket sorolta. Mindezzel a kormánypárti többséget igen, de az ellenzéki oldalt nem győzte meg. A 480 millió forintos költségvetési többletkiadást 13 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület.

 

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago