Categories: Közélet

KÖZGYŰLÉS – Parkolóház lesz, látóhegyi aluljáró nem épül

A testület leszavazta a látóhegyi aluljáró megépítését, viszont lesz egy új parkolóház a kórházzal szemben, mindenki számára megnyugtató módon rendeződik az állatkert megközelíthetősége, és a vasútállomás közvetlen szomszédságától távolabb kerül a hajléktalanszálló nappali melegedője.

A lakosság kérése jogos, de én nem támogatom a javaslatot

Hiába gyűjtöttek több mint 900 aláírást az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció tagjai, a mai közgyűlésen a fideszes többségű testület leszavazta a Cholnoky lakótelepről a Látóhegyet megközelítő aluljáró megépítését, így a kirándulók, a futók, a kutyasétáltatók és a kerékpárosok a nyolcas út bővítése után csak nagy kerülővel, az almádi kereszteződésen át tudják majd elérni a Látóhegyet. A Kalmár tér előtti körforgalom is marad ott, ahová tervezték.

Minden esetben figyelembe vesszük a veszprémiek véleményét – mondta ezzel kapcsolatban Porga Gyula polgármester. – Ha az almádi úti körforgalmat odébb lehetett volna rajzolni, akkor odébb rajzolták volna, ráadásul ott már folyik az építkezés. A Látóheggyel kapcsolatos lakossági kérés jogos, de az egyéb igények is fontosak, ezért én nem támogatom az indítványt.

A testület kormánypárti tagjai természetesen hallgattak a polgármester indítványára, és leszavazták a kezdeményezést.

Megnyugtatóan végződött viszont az állatkert megközelíthetőségéről szóló vita. A témáról a hét elején Hartmann Ferenc és Porga Gyula konzultált is. A végleges terv az, hogy az állatkert a vámosi úti kereszteződéstől induló úttal lesz elérhető, ami nem vezet majd át lakóövezeten.

Óvoda, szén-dioxid kibocsájtás, V-Busz, idősbarát önkormányzat

Benczik Gabriella (PM) napirend előtt a Csillag úti óvoda forgalomkorlátozásáért szólalt fel, mivel szerinte az ott álló negyvenes tábla nem lassítja eléggé a forgalmat. A polgármester tud a problémáról, a következő évi költségvetésben benne lesz a megoldásra való pénzösszeg.

Gerstmár Ferenc (LMP) megkérdezte, hogy mennyivel csökkent a város szén-dioxid kibocsájtása? Veszprém vállalta, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti ezt az értéket, viszont a felmérések szerint világviszonylatban már 65 százalék sem lenne elég ahhoz, hogy megelőzzük a Föld másfél fokos fölmelegedését. A polgármester írásbeli választ ígért.

A veszprémi közösségi fórumokon minden nap dől a panaszáradat a V-Busszal kapcsolatban – tért át a következő témára Katanics Sándor (DK). – Javaslom, hogy Porga úr utazzon velem végig egy járaton, és beszélgessen erről az utasokkal!

A két évvel ezelőtti szolgáltatáshoz képest látható előrelépés történt, megfeleztük a buszok életkorát – válaszolt a megszólított. – Az Európa Kulturális Fővárosa cím várományosaként még azt sem engedhetjük meg, hogy 15 éves buszok közlekedjenek a városban, ezért vadonatúj, vagy egy–két éves buszokat fogunk beszerezni, amelyek 15–20 százaléka elektromos lesz, és megfelelő infrastruktúrát rendelünk hozzájuk. Az anyagot előkészítettük, a novemberi közgyűlésen tárgyaljuk.

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) beszámolt arról, hogy az önkormányzat elnyerte az idősbarát önkormányzat címet, ezzel együtt másfél millió forintot, amit a nyugdíjas civil szervezetek között osztanak szét.

A felhatalmazásomnak maximálisan eleget teszek

Katanics Sándor sürgősségi indítványában 24 óránként pontos tájékoztatást kért a covid-járvánnyal kapcsolatban a város honlapján.

Szeptember 1-jén még csak 189 fertőzött volt a megyében – magyarázta. – Október 19-én írtam az indítványomat, akkor már 1349. Az elmúlt tíz napban újabb 912 fővel emelkedett a fertőzöttek száma. Javarészt csak szóbeszédekből tájékozódik a lakosság, ezért fontos lenne a pontos tájékoztatás.

Nem támogatom a sürgősségi napirendre vételt – válaszolt a polgármester. – Nem mi vagyunk az adatok gazdái, arra pedig semmilyen felhatalmazásom nincs, hogy közzétegyem a kormányhivatal adatait. Ami jogszabályi felhatalmazásom van, annak maximálisan eleget teszek.

Rátóti, kádártai beruházások, férőhelyek az idősotthonban, hajléktalanszálló

Katanics Sándor szóvá tette, hogy szerinte kissé mostohagyerekként kezeli az önkormányzat Kádárta és Gyulafirátót városrészeket, mert csupán hárommillió forint kellene az óvoda melletti játszótér felújításához és 12 millió a 82-es út közlekedésének korszerűsítéséhez, de valahogy mindig csúsznak ezek a beruházások.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) erre felsorolta, hogy az elmúlt pár évben Kádártán és Gyulafirátóton is felújították az orvosi rendelőt, Rátóton új óvodát építettek, mellé bölcsődei férőhelyeket, több száz millió forintot költöttek csapadékvíz-elvezetésre, és folyamatban vannak az útfelújítások is.

Gerstmár Ferenc az idősotthonok férőhelyhiányára hívta fel a figyelmet. Erről mi is írtunk itt.

Porga Gyula válaszul elmondta, hogy felül kell vizsgálni az Integrált Városfejlesztési Stratégiát, amiben benne lesz az idősotthonok férőhelybővítése is. A város azonban saját forrásból nem fogja tudni orvosolni a problémát, csak pályázati pénzekből.

Kovács Rajmund (független) képviselő szerint teljesen máshol kellene hajléktalanszállót építeni, és a helyet nem politikusoknak, hanem szakértőknek kellene kijelölniük.

Ezt a helyet is szakemberek javasolták – reagált a polgármester. – Egy más színvonalú ellátást fogunk adni, mert a nappali ellátáshoz a pár épülettel följebb lévő, egykori munkásszállót-éttermet alakítjuk át, amelynek nagy, zárható belső udvara van.

Hartmann Ferenc szerint ezzel a lépéssel a hajléktalan emberek még közelebb kerülnek a lakóövezethez amit Brányi Mária alpolgármester álságos megfogalmazásnak tartott, mert a cél éppen az, hogy a hajléktalan embereket visszaintegrálják a társadalomba. Porga Gyula hozzátette: alapvető cél, hogy a vasútállomás és környéke megújuljon 2023-ra.

Szaller Péter intézményvezető elmondta: a nappali centrum a vasútállomás közvetlen közelében van, és mivel nincs saját udvara, pillanatnyilag sok helyzetet az utcán kell kezelniük. A nappali ellátást és az utcai szolgálatot helyeznék az állomás épületétől távolabb.

 [stextbox id=”grey”]

Parkolóház

A kórházzal szembeni, a vérellátó melletti parkoló helyén egy parkolóház épül. Ehhez a területet az önkormányzat vagyonkezelésbe kapta. Ez a feltétele annak, hogy a terület később önkormányzati tulajdonba kerüljön. Első lépésként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vagyonkezelői szerződést köt a várossal, hogy megkezdődhessenek a tervezési munkák. A parkolóház a tervek szerint 2023-ra megépül.

[/stextbox]

Nem tudják felújítani a régi uszoda gépészetét

Gerstmár Ferenc arra volt kíváncsi, mi az önkormányzat terve a Március 15. úti uszodával, miután a város nem nyert pályázati pénzt annak gépészeti felújítására.

Brányi Mária közölte, hogy az uszoda gépészeti rendszere elavult, és csak addig tudják működtetni magát az uszodát, amíg a karbantartók képesek lesznek javítani az esetleges hibákat. A felújítás műszaki tervei készek, keresik a felújításra a forrásokat.

Még sokáig csúfítja a belvárost a Balaton Bútorgyár egykori területe

Miért nem került be a Balaton Bútorgyár volt belvárosi telke és a körülötte elterülő, összesen mintegy 33 ezer négyzetméteres terület a rozsdaövezeti akcióterületek közé? – tette fel a kérdést Hartmann Ferenc, és felsorolta, hogy a testület, valamint az egyes bizottságok az elmúlt években mikor, illetve milyen mélységben foglalkoztak ezzel a belvárost csúfító ingatlannal.

Mi csak javaslatot teszünk a területekre, és a kormány jelöli ki azokat – válaszolta Brányi Mária. – Az említett terület nem rendelkezik a kormányrendeletben felsorolt paraméterekkel.

Javaslom, hogy nevesítsük a tervben a bútorgyár egykori területét, hisz ránézésre ez egy klasszikus rozsdaövezet – tette hozzá Porga Gyula.

Az alpolgármester asszony hozzáfűzte: a polgármester többször is megkereste az ingatlan tulajdonosát, de nem jutott vele egyezségre. Még azt sem tudta elérni, hogy a tulajdonos helyreállítsa a megrongálódott műemléki épületet.

A szóban forgó terület mindenképpen fejlesztendő, a város jövője szempontjából kiemelt, de magánterület. Ahhoz, hogy megfeleljen a rozsdaövezeti szempontoknak, a tulajdonosnak kell ott a megfelelő infrastruktúrát kialakítania – zárta le a témát a polgármester.

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago