Közélet

KÖZGYŰLÉS – Megszavazták: az államé lesz a Bakonykarszt Zrt.

Eldőlt a Bakonykarszt Zrt. sorsa. A testület felszólalt a márkói dolomitbányák hulladéklerakóvá alakítása ellen. A fideszes képviselők igen szavazataival elfogadták a vagyongazdálkodásról szóló határozati javaslatot. Ezek voltak a közgyűlés fő témái.

A képviselő-testület fideszes tagjai a mai közgyűlésen megszavazták, hogy a Bakonykarszt Zrt. az állam tulajdonába kerüljön.

Jó vagy rossz gazda az állam?

– A magas minőségű, hosszú távú szolgáltatás érdekében hasznos, ha a vízszolgáltató az államé lesz – indokolta a döntést Porga Gyula polgármester.

Hartmann Ferenc frakcióvezető az ellenzéki képviselők nevében kijelentette, hogy a korábbiaknak megfelelően nem értenek egyet az állami tulajdonba adással.

– Azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák a szolgáltató működését, a továbbiakban is, ahogy eddig, az állam fogja meghozni, csak most már tulajdonosként – szólt hozzá Guzslován Gábor képviselő (Szakszervezetek). – Az állam a bajba jutott szolgáltatóknak segíthetett volna áthidalni a nehéz időszakot, nem kellett volna a vagyonra is szemet vetni. Emlékezzünk, mi történt a közelmúltban! Az állam megvásárolt egy telekommunikációs céget, és nem sokkal ezután a cég fölemelte a szolgáltatásai árát.

Katanics Sándor képviselő (független) elmondta: az önkormányzat eddig jó gazdája volt a Bakonykarszt Zrt.-nek, és ami történt, az nem az önkormányzat hibájából történt.

– A közoktatási intézmények állami kezelésbe kerülése ellen is tiltakoztam, a hulladékgazdálkodás is az államé lett – tette hozzá. – Láthatjuk, mi történt ezeken a területeken.

Hosszú vita a vagyongazdálkodásról

Hosszú vita alakult ki a város vagyongazdálkodási irányelveivel kapcsolatban.

– Az önkormányzat jól tudott sáfárkodni azokkal a vagyoni elemekkel, amelyekhez az EKF kapcsán jutott – mondta Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP). – Mindig elmondjuk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címmel milyen nagy lehetőségeket kapott a város. A rengeteg program mellett hihetetlen mértékű vagyongyarapodás is történt. A Modern Városok Program keretében megvalósult beruházások és felújítások is a város vagyonát gazdagítják.

Hartmann Ferencnek egészen más volt a véleménye:

– Az önkormányzati cégek több százmilliós veszteséget halmoztak fel. Nemcsak Veszprémben, de országosan is ez történt ezekkel a cégekkel. Erre mit tesz az önkormányzat? Állami tulajdonba adja a családi vagyon utolsó ékkövét, a Bakonykarszt Zrt.-t.

Képviselők a színpadon. A testületi ülést ezúttal a Deák Ferenc utcai új rendezvényközpontban tartották

Gerstmár Ferenc képviselő (LMP) a közgyűlés elé terjesztett anyaggal kapcsolatban három témát vetett föl. Szóvá tette, hogy az anyagból nem derül ki, hogy elindulna valami változás a bérlakásokkal kapcsolatban. Másodsorban a megvalósítási tervből kikerült a korábban betervezett két parkolóház megépítése. Harmadrészt szerinte nem nagyon körvonalazódnak a jövőbeli tervek a szikvízparkolóval, az SZMT székház épületével és a Gyárkerttel kapcsolatban.

– Az SZMT székházat megvettük 700 millió forintért, és semmit sem kezdünk vele – jegyezte meg Guzslován Gábor.

– A vagyongazdálkodásról szóló tervezet a 2024-es költségvetéshez kapcsolódik, nem tartalmaz hosszú távú terveket – magyarázta Brányi Mária alpolgármester. – A lakáskoncepcióval az egyik tavaszi közgyűlésen foglalkoztunk, a parkolással a fenntartható városfejlesztési stratégián belül a legutóbbi közgyűlésen. Egy parkolóház körülbelül kétmilliárd forintba kerül. Az önkormányzati költségvetés képtelen egy ilyen projekt finanszírozására. A szikvízparkolót egy vállalkozónak adtuk át, aki az év végére megépíti ott a parkolót. A Gyárkert és az SZMT önkormányzati tulajdonú cégeknél vannak, a hasznosításukról folynak az egyeztetések.

Hartmann Ferenc a képviselőtársai nevében javaslatot tett egy átfogó tanulmány elkészítésére.

– A vállalatok működési rendszerének átalakítására az önkormányzat legutóbb 2005-ben készíttetett alapozó tanulmányt – emlékeztetett. – Ennek figyelembevételével történt meg a cégek átalakítása 2006-ban. Azóta jelentősen megváltoztak az önkormányzatok kötelező és szabadon vállalható feladatai, valamint a gazdasági szféra is. Mindezen okok miatt javasoljuk, hogy készüljön egy alapozó tanulmány, melyből képet kapunk a vállalatok működéséről, erősségeikről, gyengeségeikről, az irányítási rendszer korszerűsítési lehetőségeiről.

Az elemzéshez szempontokat is javasoltak. Porga Gyula kijelentette: nemmel fog szavazni a javaslatról. Így is történt, és ugyanígy szavazott a többi fideszes képviselő is.

Nem a márkói hulladéklerakóra

A közgyűlésen megjelent Hartmann Antal, Márkó polgármestere, Steiger Zsolt, Bánd polgármestere, dr. Láng Zsanett, Márkó és Bánd jegyzője, valamint a Márkói Tiszta Víz Mozgalom néhány aktivistája. Örömmel nyugtázták, hogy a veszprémi képviselő-testület minden tagja kiállt mellettük, és semmilyen hulladék lerakását nem javasolja a helyszíneken a vízbázis veszélyeztetése miatt. A témával kapcsolatban szerdán közmeghallgatást tartottak Márkón. Az erről szóló tudósításunkat erre a linkre kattintva olvashatják el.

A vezető képen: a közgyűlésen jelen volt Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója is. Itt éppen arról beszél, hogy mennyire fontos a vízbázisaink védelme. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago