Categories: GazdaságKözélet

KÖZGYŰLÉS – Kis baloldalizás után békés hangulat

Számos napirend előtti kérdéssel, indítvánnyal kezdődött a közgyűlés szeptemberi ülése. Porga Gyula polgármester már az elején leszögezte, a kérdések mindegyikére írásban fog felelni, így azok bár elhangoztak, a válaszokra várnunk kell. Mégis jutott egy kis izgalom, némi baloldalizás, ami nem túl gyakori a városházi ülésteremben.

Sorjában haladva, két ellenzéki indítvány is elhangzott.

Kovács Rajmund a V-Busz Kft. háromtagú felügyelőbizottságának bővítését javasolta, mondván, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, szigorúbb ellenőrzése ezt indokolttá teszi. Porga Gyula polgármester az indítvánnyal nem értett egyet, szerinte a szakmai garancia jelenleg is biztosított. Válaszát a képviselő nem fogadta el, de a testületi többség az indítványt leszavazta.

Hasonlóan járt Gerstmár Ferenc is, ő a házhoz menő lomtalanítás október 31-ig történő meghosszabbítását kezdeményezte, mivel a hulladékgazdálkodási kft. a járványveszély miatt május 1. helyett csak júliusban kezdte meg ezt a sokak által igényelt szolgáltatást és az időpontok augusztus 24-én beteltek. A polgármester elmondta, hogy a tárgyi és anyagi lehetőségek éppen a járványhelyzet miatt kimerültek, a költségvetésben nincs fedezet a meghosszabbításra, viszont a hulladékudvar nyitva áll a veszprémiek előtt. Gerstmár képviselő a válasszal nem volt elégedett, de a képviselők kormánypárti többsége az indítvány ellen szavazott.

Törvénymódosítás miatt vált szükségessé a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet egyes pontjainak hatályon kívül helyezése, ami a költségvetésben 14 millió forintos kiesést jelent. Kovács Rajmund arra kérte a polgármestert, tolmácsolja a miniszterelnöknek, hogy a kormány ne sarcolja tovább az önkormányzatokat. Katanics Sándor az új autóbuszvárók telepítése apropóján jegyezte meg, hogy a V-Busz és a Mészáros Lőrinchez közeli Publimont Hirdetésszervező Kft. feltehetően előnyös szerződést kötött, de ez a hirdetési bevétel a várost is gazdagíthatná és nem kellene attól se tartani, hogy kormánypropagandával lesznek tele a buszvárók által biztosított hirdetési felületek. Csatlakozott hozzá Kovács Rajmund is, mire a Hegedűs Barbara alpolgármester és Stigelmaier Józsefné képviselő az ellenoldalon sűrű baloldalizásba kezdett. Porga Gyula is csodálkozott azon, hogy Kovács képviselőt volt jobbikosként egy francia cég jelenléte nem zavarta, egy magyaré viszont igen. A kizsigerelésre is reagált, felsorolva az önkormányzati adósságkonszolidációtól a csarnokberuházás hiteltörlesztésének átvállalásán, az EKF-en és a Modern Városok Program fejlesztésein át a kisvállalkozások támogatásáig juttatott állami milliárdokat. Az önkormányzati rendeletmódosítást végül 11 igen, 1 nem és 6 tartózkodás mellett a testület jóváhagyta.

Két napirendi pont ígérkezett izgalmasnak, de vihart egyik előterjesztés sem okozott.

A Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztési Kft. (volt Csarnok Kft.) törzstőkéjének 6 millió 990 ezer forinttal való megemelését kérdés és vita nélkül, egy ellenszavazat mellett megszavazták a képviselők.

Három tartózkodással, 15 igen szavazattal döntöttek arról is, hogy a kulturális negyed projekt nyertes pályázatát visszavonják, a támogatási szerződéstől elállnak, egyúttal ismételt pályázatot nyújtanak be. Brányi Mária alpolgármester az előterjesztést azzal indokolta, hogy a 2015-ben megfogalmazott kulturális negyed terv forráshiányosnak bizonyult és a színház-rekonstrukció időbeni csúszása is a szakmai tartalom módosítását tette szükségessé. Megnyugtatásul elmondta, hogy az új pályázat egy úgynevezett dedikált keretből lehetővé teszi a forráshiányok pótlását. Gerstmár képviselő az ütemezéssel kapcsolatos aggályainak adott hangot, hiszen vészesen közeleg 2023, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz. Porga Gyula polgármester válaszában elmondta, hogy az EKF 2023-at a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt projektként kezeli. A már zajló előkészítések során azt kell eldönteni, hogy mi az, ami biztosan elkészülhet 2023 elejére és mi az, aminek csak 2024-ben fogunk nekiállni, hiszen azt senki nem szeretné, ha az ünnepi évben építési terület lenne a város.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago