Categories: Közélet

KÖZGYŰLÉS – Három ügyben is utólagos döntések születtek

Három ügyben is utólagos döntést hozott meg ma rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Kettő nagyon sok veszprémi és Veszprém környéki lakost érint, a harmadik „csak” egy családot.

Most született döntés arról, hogy a nyolcas út déli elkerülője miatti útlezárást egy terelőút megépítésével fogják kiváltani arra a kétszer nyolc hónapra, amikor az almádi, illetve a füredi csomópontot építi a Strabag Zrt. Bányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy 2012 tavaszán szerepelt a közgyűlés napirendjén az elkerülőről szóló tájékoztató, és legközelebb csak idén júliusban.

Csak becsült idő az október vége

Idén keresett meg bennünket a kivitelező Strabag Zrt. azzal, hogy lefolytassa az előzetes egyeztetéseket – mondta az alpolgármester. – Ekkor ismertük meg azt az építési szándékot, hogy kétszer nyolc hónapra teljes csomóponti útzár lesz, a közlekedőknek pedig 20–25 kilométeres kerülőt kell tenniük a lezárások miatt. Hogy kiküszöböljük a nagy kerülőt, a júliusi közgyűlésen került a testület elé a rövidebb terelőútvonal terve. Azután elindult az eljárás, ami most került vissza hozzánk.

Katanics Sándor (DK) jelezte, hogy felháborodott visszajelzéseket kapott a polgároktól a hétfő óta tartó közlekedési állapotokról:

Azt kérdezik tőlem: komolyan gondoljuk-e mi, döntéshozók, hogy ez a jó megoldás? Kérem a jobboldali képviselőket, hogy ne akarják az ellenzék nyakába varrni a tegnapi bizottsági döntést úgy, hogy biztos többségük van. Szerintem ki kell állni, és tisztességesen tájékoztatni az embereket. Természetesen mi sem szeretnénk a nagyobb kerülőt, nyilván támogatni is fogjuk a terelőút tervét.

A beruházó a NIF Zrt., ezért csak becsült időt tudok mondani, és ez október vége – válaszolta Brányi Mária Hartmann Ferencnek (MSZP) arra a kérdésére, hogy mikorra készül el a terelőút. – Minden módon informáltuk a lakosságot az építésről, és ha további kérdések merülnek fel, akkor ezeket továbbítani fogjuk a NIF Zrt. felé.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) megjegyezte: egy 35 milliárd forintos beruházásról van szó, és harminc éve álmodik a város arról, hogy ez megvalósul:

Kis toleranciát várnék az ellenzéktől, amelyik folyamatosan beszúrja a botot a küllők közé! Tudom, hogy téma kell az ellenzéknek, mert közelednek a választások.

A testület jelenlévő 17 tagja természetesen igennel szavazott arra, hogy a terelőút megépítésének érdekében módosítsák a helyi építési rendeletet.

A jégcsarnok is problémás

Utólag, kapkodva, a gombhoz a kabátot próbáljuk megvarrni – szólalt fel Hartmann Ferenc. – Hogyan kaphatott építési engedélyt a jégcsarnok, ha már akkor tudták, hogy nem fog használatba vételi engedélyt kapni? Számomra nem teljesen tiszta ez a történet.

Kovács Rajmund képviselő (független) szóvá tette, hogy a számára hozzáférhető adatokból az sem derül ki világosan, mekkora lesz a jégcsarnok területe: 2000, avagy 2500 négyzetméter. A polgármester írásbeli választ ígért a kérdésére.

Végül a testület (szintén egyhangúlag) megszavazta, hogy a jégcsarnok építése érdekében utólag módosítja a terület beépíthetőségét, mert az építési engedély alapján a jégcsarnok nem kaphatna használatbavételi engedélyt.

Ezt is utólag papírozzuk le

Ezt is utólag papírozzuk le, hiszen a kereszt már áll – fűzte hozzá a következő napirendi ponthoz Kovács Rajmund.

A Hajlat utca 1. számú háza elé Kerekes László még júliusban felállított egy dupla keresztet a saját költségén. Az említett ház tulajdonosa, Bakos Erzsébet elmondta a jelenlévőknek, hogy az ő családját érinti a dolog legjobban, mert a kereszt túl közel van a házhoz: ha kinéz a hálószobájuk ablakán, akkor csak ezt látja, és nagyon zavarja. Kérte, hogy tegyék arrébb a keresztet.

Sajnálom a történteket, és bocsánatot kérek, nem gondoltam, hogy ez ekkora probléma lesz, senkit sem akartam megbántani! – szólalt fel Kerekes László. – A szóban forgó pici területet közel két évtizede én gondozom, több fát is ültettem oda. Úgy éreztem, hogy ez a közösség javát szolgálja. Ahhoz, hogy áthelyezzük a keresztet, fákat kellene kivágni.

A képviselő-testület (12 igennel, 5 tartózkodással) döntött arról, hogy utólagos tulajdonosi hozzájárulást ad a kettős kereszt felállításához.

A vírushelyzettel kapcsolatos kérdések

Ha valamelyik intézményt bezárják a fertőzés miatt, az ott dolgozók természetesen megkapják a fizetésüket a karantén idejére is – válaszolta a polgármester Kovács Rajmund kérdésére. – A veszélyhelyzet megszűnt, a polgármesternek és az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban jelenleg nincs semmi tennivalója. Ha lesz feladat, azt a kormánymegbízottól fogom megkapni.

Sokkal drámaibb a helyzet, mint márciusban volt – jelentette ki Katanics Sándor. –Veszprémben gyakorlatilag mindenütt megjelent a vírus, a polgármesternek naponta tájékoztatnia kellene a város lakosságát a számokról, mint ahogy ezt megteszi például Pápa polgármestere.

Porga Gyula nem reagált a képviselő felszólalására, hanem berekesztette a rendkívüli közgyűlést.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago