Categories: Közélet

KÖZERKÖLCS – Egy elévült ügy

Hallgatni arany, de általában éppen azok nem hallgatnak, akik jobban tennék. Így történt a napokban is, amikor az index.hu portál Hiába történt bűncselekmény, a fideszes alpolgármester megússza címmel megszellőztetett egy ügyet, amelyben érintettnek érezte magát Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere. És megszólalt.

Pontosabban sajtóközleményt tett közzé, miszerint a helyi baloldali, liberális ellenzék régóta lejárató kampányt folytat ellene, és „még mindig nem bírja befejezni”. Közli: büntetőeljárásban nem volt érintett, a cikkben foglaltak valótlan tényt állítanak, híresztelnek, megsértik jó hírnevét, az ügyet jogi útra tereli. Itt akár abba is hagyhatná, de nem teszi: „…szeretném nyomatékosan felhívni minden médiaszolgáltató, írott és elektronikus sajtó, médiatartalom-szolgáltató figyelmét arra, hogy amennyiben a fenti, valótlan tartalmú, személyem lejáratására irányuló cikk tartalmát részben vagy egészben átveszik, illetve közlik, abban az esetben valamennyi polgári jogi és büntetőjogi eszközt fel fogok használni”…stb.

Nyomatékosan, nehogy eszünkbe jusson emlegetni ezt a szóra sem érdemes és időközben elévült ügyet. Nekem meg éppen ilyenkor szoktak eszembe jutni apróságok, amiket kár piszkálni, de néha eljön az ideje.

A szerződés

Adva van tehát egy régi ügy: 2010-ben a városvezetés a Min-Tech Kft. rendelkezésére bocsájtott egy önkormányzati ingatlant azzal, hogy miután azt felújítja, egy éven belül közösségi célra kell használni. A cég nem teljesített határidőre, a napi 30 ezer forintos kötbért nem fizette meg, majd 2011-ben – különféle körülményekre hivatkozván – Némedi alpolgármester javaslatára az önkormányzat tulajdonosi bizottsága elengedte a cég adósságát. Az ügyben Katanics Sándor DK-s képviselő feljelentése nyomán indult eljárás, amelyre végül a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága a minap tett pontot. A határozatban a többi között ez áll:

A Min-Tech Kft-nek a 2011. augusztus 20-tól 2012. július 11-ig eltelt 326 nap tekintetében a szerződésben kikötött napi 30.000,-Ft-al számolva 9.780.000,-Ft kötbér fizetési kötelezettsége merülhetett fel Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata felé.”

„…az elkövetés idején a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. Törvény volt hatályban, mely alapján a Btk. 319. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés b.) pontja szerint minősülő jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése látszik megvalósulni, mely bűncselekmény elévülési ideje 5 év” – és amely 2016. október 20-án letelt. Az eljáró hatóság november 6-án a nyomozás megszüntetéséről határozott.

Eddig stimmel. De mi az, ami nem?

Hogy, hogy nem, a fentebb emlegetett Min-Tech Kft. 2011-ben és 2012-ben Némedi Lajos alpolgármester házán dolgozott, miközben az önkormányzat felé a kötbérből keletkezett csaknem 10 milliós fizetési kötelezettségének nem tett eleget. Lehetséges, hogy a hűtlen kezelés elkövetése csupán „megvalósulni látszott”, majd csendesen elévült, ám manapság a jognak és a közéleti szereplők erkölcsi tartásának nem sok köze van egymáshoz.

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago