Közélet

Kovács Rajmund képviselő kíváncsi a részletekre

Ismét átvertek bennünket? Ennyire emelkedtek a beruházási költségek? Ezt a két kérdést tette föl Kovács Rajmund önkormányzati képviselő, a ReforMerek képviselőjelöltje mai sajtótájékoztatóján.

– Ismét átvertek bennünket? „Itt az értékbecslés, hova tűnt az értékbecslés?” – kezdte Kovács Rajmund.

Elmondta: tavaly november 25-én tárgyalta a testület a Hóvirág út 1. szám alatt kialakuló ingatlan bérbeadását. Ez a volt gyermekkórház, volt mosoda és az új parkolóház 10 évre szóló bérbeadását jelentette. Az előterjesztés az Anzsó 2001 Kft. által elvégzett értékbecslés alapján készült. A város a kialakuló ingatlant évi 49,5 millió forintért kívánta bérbe adni. Ebből 45 millió a parkolóház, 4,5 millió az 5000 négyzetméteres két új épület évi bérleti díja.

– A parkolóházra meghatározott díj reálisnak tűnik, de a másik két épületre a 75 Forint/négyzetméter/hó díj nagyon kevés – folytatta. – A novemberi testületi ülésen a határozatot csak a kormánypárti képviselők és a polgármester szavazták meg. Úgy vélem, hogy már megvan a bérlő. Valamelyik kormányközeli vállalkozó lesz. Jobban örülnék, ha a város valamelyik cége hasznosítaná az ingatlant, mert így a pénz nem magánzsebbe, hanem a város kasszájába folyna be. Később jeleztem a jegyző asszonynak, hogy az értékbecslésben több hiba, félreértelmezhető adat található. Az egyik oldalon a 4,5 millió forintot az értékbecslő havidíjnak tüntette fel, a hónap és az éves díj több helyen fel volt cserélve. December 10-én kaptunk egy levelet a jegyzőtől, hogy a közgyűlés november 25-i ülésén az 5. napirendi pontként szereplő előterjesztés mellékletét a város honlapján lecserélték. Az 5-ös napirendi pontban tárgyaltuk a Hóvirág út 1. szám alatt kialakuló ingatlan bérbeadását. Az új értékbecslésben kijavították a hibákat, és a dokumentum dátuma december 3. lett. A város honlapja szerint a november 25-én tárgyalt előterjesztéshez egy december 3-án készített értékbecslést csatoltak mellékletként. Ezért is tettem fel a kérdést a decemberi testületi ülésen, hogy ha már módosult az értékbecslés, miért nem tárgyaljuk újra ezt a témát. Vita is keveredett belőle. Arról nem is beszélve, hogy az új értékbecslésből kivágtak több 10 oldalt is, nemcsak javították a hibákat. Az első verzióban még szerepeltek a tervrajzok, a látványtervek, a másodikban már nem. A kérdés már csak az, hogy korábban is volt-e példa arra, hogy utólag változtatták a testületi előterjesztések dokumentumait?

Mi lesz a szikvízparkolóval?

Kovács Rajmund sajtótájékoztatójának másik témája az EKF-fel kapcsolatos építkezések voltak:

– Ennyire emelkedtek a beruházási költségek? Avagy, hogyan lesz a kivitelezés költsége duplája a tervezettnek? Decemberben kaptunk egy dokumentumot a polgármestertől, amelyben részletesen szerepel, hogy az EKF keretében mely építési projektek fognak megvalósulni és ezeknek mekkora a költségük. A decemberi közgyűlés óta már a veszprémiek is tudják, hogy a szikvízparkolóban nem fog megvalósulni a digitális élményközpont, ezért szerintem vissza kellene állítani az eredeti állapotot! A város 520 millió forint közpénzt fizetett a parkoló egy részéért a tulajdonos magánszemélynek, és ez a pénz hiányzik a város kasszájából.

A képviselő kifejtette: tavaly év elején történtek kalkulációk, hogy mennyibe fognak kerülni egyes beruházások, beleférnek-e az EKF költségvetésébe. Az ActiCityre és a Ruttner-házra tavaly februárban már készült egy kalkuláció és tervezői költségbecslés.

– Az ActiCity esetében a tervezői és az előzetes kalkuláció 5,4 milliárd forint volt, míg a kivitelezési szerződés összege már 10,5 milliárdról szólt – magyarázta. – Majdnem duplája lett, pedig a tervezői költségbecslést egy komoly cég végezte el, amely szerintem nem téved ekkorát. Még úgy sem, hogy közben az építőiparban megemelkedtek az árak. A Ruttner-ház esetében a tervezői költségbecslés, az előzetes kalkuláció és a kivitelezési szerződés összege között jóval kisebb volt a különbség, 10–15 százalék, ami reális is. A kétszeres ár miatt mindképpen tájékoztatást fogok kérni a polgármestertől az ActiCityvel kapcsolatban.

A képen az egykori gyermekkórház, amiből hamarosan ActiCity lesz. Fotó: vehir.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago