Categories: Közélet

KORREKT – Biztonsággal megoldható a kollégiumi elkülönítés

Veszprémben hírek, álhírek és rémhírek terjednek a koronavírusos esetek számával, a kontaktkutatással, a karanténintézkedésekkel kapcsolatban. Az emberek egy része szorong, mások félvállról veszik, sőt, tagadják a fertőzésveszélyt. Meggyőződésünk, hogy a nyílt és korrekt kommunikáció segíthetne a helyzeten.

Köszönjük Csillag Zsoltnak, a Pannon Egyetem kancellárjának, hogy közreműködik a hiteles tájékoztatásban! A hozzá írásban eljuttatott kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk.

A Pannon Egyetem veszprémi létesítményeiben (oktatóhelyek, kollégium, adminisztráció, kiszolgáló egységek) hol jelent meg mostanáig a koronavírus, és milyen létszámban érintettek (pozitív teszttel igazoltak, karanténban lévők) a hallgatók, az oktatók, a technikai és adminisztrációs állomány tagjai?

A Pannon Egyetemen az esetszám minimális. Konkrét adatokra vonatkozóan nem kívánunk nyilatkozni.

Mi a protokoll abban az esetben, ha a fenti csoportokban valakinek pozitív lesz a tesztje?

A Pannon Egyetem, a fenntartói ajánlásokkal összhangban, komplex szabályozást dolgozott ki a koronavírus terjedése elleni védekezésről, mely eligazítja a hallgatókat és a munkatársakat a koronavírus gyanújának felmerülésekor szükséges intézkedésekről is. Az intézkedési terv, a riasztási rend, a tanórák és vizsgák látogatásának szabályai, a kollégiumok és sportlétesítmények látogatásának szabályai az uni-pannon.hu holnapon, a „COVID” menüpont alatt nyilvánosan elérhetőek magyar és angol nyelven egyaránt. Pozitív teszt esetében hatósági karantén lép életbe. Igazolt koronavírusos személy a jogszabályi előírások alapján nem hagyhatja el lakóhelyét, tartózkodási helyét.

Kollégiumi körülmények között megoldható-e az elkülönítés?

Igen. A Pannon Egyetem kollégiumi férőhelyeinek öt százalékát elkülönítette karanténszállásnak, ahol a hatósági és fenntartói előírásoknak megfelelően az elkülönítés biztonságosan megoldható.

Kinek a hatásköre és milyen fokú fertőzöttség esetén az oktatás részleges vagy teljes szüneteltetéséről dönteni?

A Pannon Egyetem fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban kezdhessék meg és folytathassák tanulmányaikat, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon, végezhessenek oktató-, kutatómunkát és járuljanak hozzá az egyetem hatékony és eredményes működéséhez. A SARS-CoV-2 vírusos megbetegedések megelőzése érdekében az egyetem vezetése intézkedési tervet állított össze a hatóságok iránymutatásai alapján. Az intézkedési tervet a Pannon Egyetem folyamatosan felülvizsgálja, és szükség esetén módosítja a járványhelyzet alakulásának függvényében. Ennek során a vonatkozó szabályok és ágazati ajánlások megtartása mellett a rektor és a kancellár az intézményi sajátosságok figyelembe vételével speciális utasításokat hozhat. Az intézmény oktatási tevékenységének szüneteltetéséről a felsőoktatási intézmény fenntartója jogosult dönteni.

Kapnak-e táppénzt az igazolt pozitív dolgozók, illetve a hatósági karanténba kényszerülők?

A táppénz elrendeléséről az igazoltan koronavírusos esetekben az illetékes háziorvos rendelkezik.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago