Categories: Kultúra

KÖNYVHÉT – Sűrű program a Kossuth utcán

Sűrű programmal folytatódik a tegnap kezdődött 90. Ünnepi Könyvhét a Kossuth utcán, a posta előtti téren.

A hit hallásból fakad, mondja a Biblia, de honnan erősödik meg, kérdezhetjük? – ezekkel a szavakkal indította ünnepi beszédét a világhírű idegsebész, dr. Csókay András Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő megnyitója után. – Az én életemben sokszor elakadt a hit, de amíg mélységesen nem építettem ki a belső kapcsolatot a szentháromság teremtő istenével pont a könyvek által, addig mindig visszaestem ugyanoda.

A professzor elmesélte, hogy 1998 őszén szinte teljes mértékben elveszítette a hitét. Akkor vette a kezébe dr. Kiss Ferenc Az üdvösség útján című kötetét, amelyben azt olvasta, hogy három emberfajta állt a kereszt alatt: a farizeus, a tanítvány és a pogány.

Minden elakadásnál fel kell tenned a kérdést, hogy melyik csoportba akarsz tartozni – magyarázta. – Én eldöntöttem: tanítvány szeretnék lenni! Ehhez azonban könyvek százait kellett elolvasnom, vallási témájúakat és szépirodalmiakat egyaránt, így egyre erősödött a hitem.

Dr. Csókay András a napjaink emberét sújtó félelem és stressz legyőzésére Mustó Péter Csendben születik az élet című könyvét ajánlotta, amelynek iránymutatását ő maga is alkalmazta:

A félelmet úgy tudod legyőzni, hogy nyugodtan kimondod: igen, én most félek. Ezzel megerősíted, hogy van, de nem uralkodik rajtad, így türelemre jutsz, és egy idő múlva azt veszed észre, hogy távol kerültél tőle.

A tegnapi rekkenő hőségben kevesen álltak meg nézelődni, sokan körül sem pillantva siettek el a pavilonok mellett, a szervezőknek (helyben a Veszprémi Művészetek Házának) azonban soha nem szabad feladnia azt a nemes feladatot, hogy a könyveket, a könyvek szeretetét eljuttassa a (leendő) olvasókhoz!

A mai és a holnapi programok itt.

A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago