Categories: Szórakozás

KÖNYVBEMUTATÓ – Dióssy László 77 története

Talpalatnyi hely nem maradt a Betekints Hotel nagytermében tegnap este Dióssy László könyvének bemutatóján, olyan sokan voltak kíváncsiak a város volt polgármesterének sztorijaira.

Körülbelül 150 embert vártunk a barátai közül, 250-et az ellenségeiből, erre itt van az összes barátja és ellensége – jegyezte meg a közönség láttán dr. Praznovszky Mihály, a könyv szerkesztője, Dióssy akkori kulturális tanácsadója.

Az est Asztalos István és Kovács Attila Öt dombon áll című szerzeményével indult, amely a rendszerváltás után sok-sok évig Veszprém „himnusza” volt, és amelyet Kovács Attila, Füredi Nikolett és P. Petőcz András adtak elő.

A dal a Gizella című rockoperából való, és Oravecz Edit énekelte az első Gizella-napok nyitónapján, 1992. május 7-én a városháza tetején – emlékezett vissza Dióssy László. – Nagyon aggódtunk, hogy a művésznőt le ne fújja a szél! Maga a rockopera még nem volt készen, azt csak 1992 augusztusában mutatták be a Petőfi Színházban, és azután hetvenszer játszották. Óriási sikere volt.

Ezután már tényleg csak a Dióhéjban – 77 történet című könyvről esett szó, amit elég sűrűn megakasztott a közönség hangos nevetése.

Dióssy László négy cikluson keresztül, 1990 és 2006 között volt Veszprém polgármestere, majd négy évig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkáraként dolgozott. A könyv ennek a húsz évnek a legérdekesebb eseményeit tartalmazza.

Merészség volt papírra vetnem, még nagyobb merészség volt dr. Praznovszky Mihályt megkérni, hogy moderálja magát és ne írja át az egészet – mosolygott a szerző. – A barátaimnak meséltem ezeket a történeteket, és ők biztattak, hogy írjam meg őket. Az ihletet Nyári Krisztián Így szerettek ők című könyve adta, persze az én könyvemben nincsenek benne a szerelmi történeteim. A 77 egy népmesei szám, és kétszer ennyi élményt is megírhattam volna, mert ahogy meséltem ismerőseimnek a könyvtervemről, nekik is eszükbe jutott egy-egy sztori azokból az időkből. Sok nagyon személyes történetem is van, de senkit sem akartam megbántani, ezért ezeket kihagytam. A könyvben szereplők mindegyikét megkerestem, és jóváhagyták a szerepeltetésüket. Ezen kívül semmiféle aktualitást nem akartam belevinni a kötetbe, politika nincs benne. Szeretném, ha mindenki szívesen olvasná!

Dióssy László és dr. Praznovszky Mihály kedvcsinálónak jó néhány történetet elmeséltek a könyvből, végül pedig megtudtuk, hogy a szerző manapság nem foglalkozik politikával: vezeti a vállalkozásait, több egyetemen oktat, és tervezi a Dióhéjban 2. megírását.

Az est főszereplőjének végül nem maradt más feladata, mint a több száz kötet dedikálása, a közönség tagjai pedig órákig beszélgettek a rég nem látott barátokkal, ismerősökkel, miközben apró szendvicseket és finom borokat kóstolgattak.

A könyv itt megrendelhető.

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago