Categories: Közélet

KÖNYV – A világ végének vége

Most, amikor a modern technika támogatásával folytatódnak az ősi gyűlölködések, és bolygónk természetellenes viszontagságok elé néz, Jonathan Franzen új esszégyűjteményével arra hívja fel a figyelmet, hogy emberhez méltóbb módon is létezhetnénk a világon.

… (az esszéírót) afféle tűzoltónak kezdtem tekinteni, akinek az a dolga, hogy miközben mindenki futva menekül a szégyen lángjai elől, ő egyenesen belevesse magát a tűztengerbe” – nyilatkozta szerepvállalásáról Jonathan Franzen, aki világhírű regények szerzőjeként sem szűnt meg másodállásban esszéíróként keresni a kockázatot.
Franzen esszéi a tárgyuktól függetlenül szkeptikusak a sztereotip véleményekkel szemben, írásmódját mélyen áthatja az irónia, miközben a szerző szókimondóan felvállalja saját fogyatékosságait.
A világ végének vége higgadt, mégis csípős nyelven íródott, Franzen érvei alaposak, gondolkodásmódja leleményes, és segít abban, hogy az ember reménnyel, de józanul tekintsen a jelenre és a jövőre.

A világ végének vége több mint esszégyűjtemény. Franzen mindig úgy építi fel témáit, mind egy zeneszerző a különböző tételekben visszatérő melódiákat. Ugyanaz a briliáns logika, az elütő, mégis párhuzamba állítható dolgok egymás mellé szerkesztése jellemző erre a könyvére, mint zseniális regényeire, a Tisztaságra, a Javításokra vagy a Szabadságra. Mindig árnyaltan fogalmaz, sosem általánosít, és soha nem téveszt arányt, miközben felvázolja a helyzetet.

Epizódok a család történetéből. Olvasmányok és egyéb művészeti hatások. Franzen madárlesen. Környezetvédelem és aggodalom a Föld jövőjéért. Ezek azok a témák, amelyek újabb éj újabb kombinációkban kerülnek egymás mellé a kötet tizenhat esszéjében. Franzen az Antarktisztól Kelef-Afrikáig, Közép-Amerikától a Balkánig beutazta a bolygót, és útinaplói ugyanolyan közvetlenek, mint a rokonairól vagy a barátságairól közölt részletek. Ez az intimitás, a gondolatok őszintesége és tisztasága a legmegragadóbb ebben a könyvben.

Jonathan Franzen öt regény sokszorosan díjazott szerzője. Javítások című művével 2001-ben elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. A 21. Század Kiadó az új esszékötet után sorra újra megjelenteti Franzen regényeit, amelyek az ezredforduló legfontosabb könyvei közé tartoznak.

A világ végének vége itt megrendelhető.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago