Kultúra

Klimó-kiállítás: Táj megvilágításban

Klimó Károly friss alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza Vass Gyűjteményében Kicsi és nagy címmel. A festményeket, rajzokat Axel Matthes Táj megvilágításban című tanulmánya ihlette. A kiállítás alkalmából szöveg és képek együtt, könyv formájában is megjelentek. 

Hamvas Bélához lehetne hasonlítani Axel Matthes müncheni német könyvkiadó és író világlátását, természetfilozófiáját, esztétikáját. Ő is az egyetemes emberi szellemiséggel dolgozik roppant szubjektivitással, szórakoztatóan, rengeteg hivatkozással, idézettel, utalással a nagy kultúrákon, görögökön, Jézus Krisztuson és a nagy gondolkodókon és tudósokon át. A hamvasi belénk égett mondat, miszerint „A verseket nem írjuk, hanem éljük”, nála is kulcsfontosságú szerepet játszik, ha nem is ugyanezekkel a szavakkal. 

Axel Matthes könyvkiadó, író nyitotta meg a kiállítást

A Klimó-kiállítás megnyitóbeszédében kifejtette, minden ember művész, még akkor is, ha nem fest, nem szobrászkodik, mert a látás, a befogadás is egyfajta alkotás. A művészektől sem azt várja el, hogy azt fessék, amit maguk előtt látnak, hanem azt, amit belőlük kivált ez a látvány. A Föld a mi múzeumunk – mondta, ennek szellemében neki többet jelent egy kődarab Korzikán, vagy egy fa kérge, levele, mint a Mona Lisa.  Egy fa látványa számára akár misztikus élménnyé is válhat hiszen felfogásában a fák szentek. Egy-egy lenyűgöző tájban képes átélni az érzést, azt az enyhe narkózist, amit Freud a magunkból való kilépésnek nevez. 

Táj megvilágításban című asszociatív tanulmányfüzérének középpontjában ez a tájhoz és a művészethez fűződő kapcsolata áll. Axel Matthest több évtizedes barátság fűzi Magyarországhoz, az itteni művészekhez, a tájhoz. Elmesélte, amikor először járt hazánkban, a virágzó akácfák ejtették csodálatba. Ilyent máshol nem látott.

Részlet a festményciklusból, amelynek középpontjában táj és művészet, fény és árnyék kapcsolata áll

Klimó képeit áradó párbeszédnek nevezte fény és sötétség között. „Klimó munkái izzanak és a Föld belsejében levő struktúrákra és energiákra emlékeztetnek” – írja említett szövegében. Mintegy erre rímelve, a Táj megvilágításban utószavában Klimó Károly  kifejti: „Az én munkáim kísérletképp egy réteget igyekeznek megragadni Axel Matthes írásának gondolatvilágából. A fényből és árnyékból, éjszakából, az ismétlődő hajnalokból gyúrt világ szimbólumokba sűrítése volt a célom, vizuális attribútumok segítségével.”

Klimó Károly kiállítása július 31-ig látogatható a veszprémi Vass Gyűjteményben

A Balaton-felvidéki Monostorapátiban élő 85 éves mester maga is természet közeli életet él, ezért is azonosulhatott a tanulmány szellemével, amelynek hatására valamivel több mint egy év alatt megszületett ez a szenvedélyes festményciklus, amely  július 31-ig tekinthető meg a Vass László Gyűjtemény Galériájában. Naponta 10-től 18 óráig. Szünnap vasárnap.

Klimó Károly Monostorapátiban élő festőművész kiállítása megnyitóján a Vass Gyűjteményben. Fotó: Nagy Lajos

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago