Categories: SzórakozásKultúra

KLASSZ a pARTon ! – Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

Már folynak, és augusztus 30-áig tartanak az idén ötéves KLASSZ a pARTon! programjai, amelyek helyszínei: Balatonalmádi, Balatonfüred, Keszthely, Tihany, Budapest, Dörgicse, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Felsőörs, Paloznak, Siófok és Vászoly.

A KLASSZ a pARTon! klasszikus zenei fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak, hiszen látáshiánya ellenére az élvonalbeli zongoristák között tartják számon.

A fesztivál rendezője a Cimbora Alapítvány, az Egészséges és Kulturált Gyermekekért. Az alapítvány munkatársai az elmúlt közel 30 évben számtalan kulturális gyerekprogramot és fesztivált szerveztek a hajdani televíziós Cimbora műsor szellemében.

Az almádi koncert közönsége

A KLASSZ a pARTon! fesztivál megrendezésével több célt tűztek ki maguk elé

  • a klasszikus zene népszerűsítését,
  • több generáció megszólítását,
  • fiatal tehetségek bemutatását,
  • az ingyenességgel a kultúrához való széleskörű hozzáférés lehetőségét,
  • a minőségi turizmus fejlesztését.

Az ország turisztikai fejlesztését hosszútávra meghatározó program, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 a Balaton Régió egyik kulturális vonzerejeként említi a fesztivált, amely a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat része, és egyik fontos pillére a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatnak.

2019-ben ötéves lett a KLASSZ a pARTon! Négy év alatt megduplázódott a koncertek száma. Tavaly már Pozsonyban és Európa jövő évi kulturális fővárosában, Rijekában is rendeztek koncerteket.

Idén összesen 62 program: 40 koncert, 11 ifjúsági koncert, 11 egyéb művészeti foglalkozás és játékos ismeretterjesztő program (gyerekeknek) lesz 12 településen, 18 helyszínen.

Új fejezet a fesztivál történetében, hogy a Cadenza Művészeti Menedzsment segítségével európai fesztiválokhoz kapcsolódik. Első lépésként Darko Brlek szlovén klarinétművész, a Ljubjanai Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője és az olasz Massimo Mercelli fuvolaművész, az Emilia Romagna Fesztivál alapítója és művészeti vezetője a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral ad koncertet Balatonfüreden.

Fellépő művészek: Anneke Boeke blockflöteművész, Lakatos György fagottművész, Ittzés Gergely fuvolaművész, Rohmann Ditta, Jávorkai Ádám, Onczay Zoltán, Szabó Péter gordonkaművészek, Korcsolán Orsolya, Gazda Bence, Jávorkai Sándor hegedűművészek, Szepesi Bence klarinétművész, Fassang László orgonaművész, Hiroko Sasaki, Balog József, Érdi Tamás, Zsoldos Bálint zongoraművészek, Alpaslan Ertüngealp, Ayyub Guliyev, Felix Mayer karmesterek.

Kertesi Ingrid és Kolonits Klára operaénekesek dalestje mellett operabeavató program is lesz Dinyés Dániel, Bordás Barbara, Kovács István, Cseh Antal közreműködésével.

A fiatal generáció képviselői: Tóth-Vajna Gergely, Tóth-Vajna Zsombor, Szedmák Eszter , Virág Mátyás csembalóművészek, Szabó Ildikó, Csőke Flóra gordonkaművészek, Illés Eszter, Nemes Réka fuvolaművészek, Stark János Mátyás hegedűművész, Szűcs Attila, Tatai Nóra, Tötös Roland operaénekesek, Bánfi Barna szaxofonművész, Hotzi Panni, Kocsis Krisztián, Ránki Fülöp zongoraművészek, a Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezetésével, a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság Együttese és a Trio Energico.

A fesztiválon négy mesterkurzus résztvevői is bemutatkoznak, az Óbudai Danubia Zenekar Masterclass Budapest Szólista Akadémia nemzetközi mesterkurzusának koncertjét Hollókői Huba (Finnország) vezényli. A BalatonSax Mesterkurzus tanárai, David Brutti, Paul Cohen, Yehuda Gilad, Markus Holzer, Milan Reriha és Szepesi Bence a világ különböző részeiből érkeznek. Demel Eszter tanítványait Felsőörsön, Ácsné Szily Éva növendékeit Vászolyban hallhatják.

Fellépő zenekarok és kamaraegyüttesek: Bach Kamarakórus München, Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, Budapest Saxophone Quartet, Budapesti Vonósok, Central European String Quartet, Ensemble Cantilene, Grazioso Kamarazenekar, Grazioso Qurtet, Hungarian Quartet, Lanner Quartet, Mendelssohn Kamarazenekar, Németh Quartet, Óbudai Danubia Zenekar, Sinfonietta Pannonica Ensemble, Simplicissimus Kamaraegyüttes, Szent Efrém Férfikar.

Bartók és Kodály öröksége arra is kötelezi a szervezőket, hogy különös gonddal figyeljenek a legkisebbekre, a jövő koncertlátogató közönségére. Első maradandó sikerük, A varázsfuvola – Gulyás Dénes rendezésében – a fesztivál örökös darabja lett, ebben az évben a balatonfüredi strandon láthatják az érdeklődők. A legkisebbek számára lesz még interaktív koncert Lukácsházi Győzővel és az Air Corde Trióval, Jazz-jatszótér Dés Andrással, Bacsó Kristóffal, Fenyvesi Mártonnal, hangszerbemutató a vajdasági Bakos Árpád Trióval, zenés verstanulás a Cimbora Együttessel, bábos-zenés kalandozás Joós Tamással és egy különleges vízi performance is vár a strandoló gyerekekre.

Dörgicsén lakáskoncerteket, Keszthelyen szalonkoncertet szerveznek, Almádiban pedig a Lanner Quartett muzsikusai egyenesen táncolni hívják a vendégeket.

A fesztivál teljes programját megtalálják a KLASSZ a pARTon! honlapján, a Facebookon, a Fidelio különszámaként megjelenő műsorfüzetben és a MOL Nagyon Balaton Magazinban.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago