Gazdaság / Közérzet · 2022.06.16.

KÍNAI VASÚT – Kisajátításra váró ingatlanok

Június végén és július elején rohamtempóban bonyolítja a hatóság a Budapest–Kelebia kínai vasúti beruházás első kisajátítási tárgyalásait – tudta meg a Népszava. Miközben a szerbiai szakaszon – Kelebiától Belgrádig – akad olyan pályarész, ahol már próbafutásokat is tartottak, addig a hazai beruházás vontatottan halad.

A gigaberuházás dokumentumait és szerződéseit tíz évre titkosították, így a projekt menetéről hébe-hóba hallanak a magyar adófizetők. A kínai áruszállítás segítését szolgáló vasútfejlesztésre kapott kínai kölcsönt természetesen vissza kell fizetni. A szakemberek csak legyintenek, amikor a beruházás megtérüléséről kérdezik őket. Cirka száz év, ha nem több. Dédunokáink is törleszteni fogják.

A kisajátításra váró ingatlanok között akad lakóház, rét, zártkert és szántó is. Az állam nevében eljáró MÁV Zrt. kisajátítási kérelmére nyolc napon belül elidegenítési tilalmat jegyeznek be az érintett ingatlanra. A felkért ingatlanszakértők a piacinál általában jóval alacsonyabb ingatlanértéket állapítanak meg. Viszont az állam nagyobbára az ingatlanoknak csupán egy részére – 12 négyzetmétertől a 1,5 hektárig – tart igényt. Ám ez aligha vigasztalja a tulajdonosokat, akiknek a háza melletti töltésen zúgnak majd el a gyorsvonatok.


A témáról bővebben itt olvashatnak.

Fotó: IHO


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]