Gazdaság · 2022.04.27.

SZABADKA–SZEGED – Elkészült a vasút szerbiai szakasza

Hat hónap alatt elkészült a Szabadka–Szeged vasútvonal szerbiai szakasza, arra azonban, hogy a modern vasútvonalon eljuthassunk Szegedig, még várni kell. Ugyanis a magyar oldalon még nem készültek el a vasútvonallal, írja a Szabad Magyar Szó.

A munkálatok értéke 86,7 millió euró. Amennyiben zökkenőmentessé válik a határátkelés, az óránként 120 kilométeres sebességgel haladó vonatokkal mindössze negyven percig tarthat az út a két város között.  Az építkezés keretében 13 átkelőt is felújítottak, a palicsi és horgosi állomás mellett pedig új állomás várja az utazni vágyókat Hajdújáráson és Királyhalmán is.

A belgrádi Politika információi szerint a Szabadka–Szeged vasútvonal szerbiai vonalán számos felújítást végeztek el. A palicsi vasútállomás épületét május elsejéig befejezik. A gyönyörű, egyedi szecessziós épület műemlékvédelem alatt álló épületénél aluljárót is építettek, amelynek csúszásmentes a padlózata és liftje is van. 

Ami a zajárnyékoló falakat illeti, abból hetet helyeznek el ezen a vonalon: Szabadkán a vámudvarnál, az állatkertnél, a palicsi állomás mellett, Horgos bejáratánál, a horgosi állomásnál, Horgos kijáratánál két helyen, illetve a temetőnél. A vasút szerbiai szakaszának alapkövét Aleksandar Vučić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök helyezte el 2021. október 18-án. A szerbiai szakasz csaknem fél évvel a határidő előtt készült el.

Képünkön: A palicsi vasútállomás épületét is befejezik májusig (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Kép forrása: Cvetinovic Dejan

[fbcomments]