Categories: Kultúra

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – Fényben tündöklő

A Hősök kapuja Látogatóközpontban (Vár utca 2.) augusztus 15-én, szombaton 16.30-kor megnyílik a Laczkó Dezső Múzeum Fényben tündöklő – Válogatás a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményéből című kiállítás.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mond Hegedűs Barbara alpolgármester, valamint Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója. A kiállítást dr. Bodonyi Emőke művészettörténész nyitja meg. A megnyitón közreműködik Király Nóra (ének, hárfa), akinek az előadásában középkori és reneszánsz dallamok csendülnek fel.

Az üvegnek, ennek a sajátos, egyedülálló anyagnak szenteljük kiállításunkat, amely gyűjteményünk tekintélyes, országos összehasonlításban is jelentős kortárs üvegművészeti anyagából válogat. Különlegessé teszi ezt a kollekciót, hogy a múzeum megyei gyűjtőköre ellenére – a kedvező körülményeknek köszönhetően – az évtizedek során országos léptékű üveggyűjtemény alakulhatott itt ki. Megalapozását elősegítette a közeli Ajkai Üveggyár, amelynek 1985-ös és 1990-es Üvegszimpóziumai után a kísérletező, alkotó napok művészi termékei a veszprémi múzeumba kerülhettek. A múzeum által rendezett 1990-es Tihanyi Üvegtriennálé, majd az ezt követő időszak kiállításai, üveg témájú konferenciái kedvezően befolyásolták a gyűjtemény gyarapodását, amely aztán ajándékozások, pályázatok útján tovább bővült. Mindenképpen meg kell említenünk Gopcsa Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész elkötelezett, aktív részvételét a gyűjtemény létrehozásában és folyamatos, hozzáértő gyarapításában. Az utolsó jelentős üvegművészeti kiállításunk 2010-ben Varázslatos üvegvilág – Az üveg sokszínűségéről a rómaiaktól a kortárs üvegművészetig címmel szintén neki és Dohnál Szonja művészettörténésznek köszönhető. A következő évben készült el a múzeum tanulmányi raktára, ahol az érdeklődők számára hozzáférhető módon, megvilágított vitrinekben kapott helyet az értékes gyűjtemény.

A gyarapodás kezdeti időszaka egybeesik magyar üvegművészet felfutó periódusával, de maga a gyűjtemény a tudatos építésnek köszönhetően reprezentálja annak történeti ívét, generációit az azt megteremtő nagy mesterekkel, meghatározó szellemű művésztanárokkal, illetve tanítványaikkal, akik azóta maguk is jelentős életművet hoztak létre. Kiállításunk az ő alkotásaikból válogat, és fontos hangsúlyozni ezt a szándékot, hiszen gyűjteményünk teljes anyagát, 66 üvegtervező iparművész több mint 400 alkotását nem is tudnánk egyszerre bemutatni. A válogatással szeretnénk illusztrálni a hazai üvegművészet időbeli kibontakozását a kezdeti periódus híres szobrászművészeinek az üveg területén tett kísérleteitől a legutóbbi beszerzésekig, bemutatni az üveg megmunkálásának technikai sokszínűségét, bravúros megoldásait és azokat a fő tendenciákat, amelyek az alkotókat jellemzik. Az áttekinthetőséget segítve különválasztottuk a gondolati tartalmú, geometrikus elvű üvegszobrokat az egyedi tervezésű használati tárgyaktól. A kollekció gazdagsága miatt tervezzük a bemutatott anyag megújítását az üvegtárgyak cseréjével, hogy minél több alkotást tudjunk kiállítani.

A helyszínként választott Hősök kapuja ugyan nem üvegkiállításra szánt hely, archaizáló ólmozott színes üvegablakai mégsem idegenek az azonos anyagból építkező jövevények számára. A helyszűke is erősen behatárolta kiállítási lehetőségeinket. Mégis az üveget, ezt a rendkívüli anyagot ünnepeljük itt annak ellenére, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között a híres Ajkai Üveggyár küzd a fennmaradásért, és országosan is csak néhány üveghuta működik már.

Kiállításunk önerőből jött létre a Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak szakmai közreműködésével.

dr. Tevesz Mária művészettörténész

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago