Categories: Közélet

KIÁLLÍTÁS – 56 könnycsepp

56 könnycsepp – Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben címmel nyílik kiállítás március 8-án, szerdán 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása.

A Laczkó Dezső Múzeum új kiállításának előzménye a 2016. december 6-án megnyílt Büszke nők Veszprémben – a veszprémi Várbörtön 1956-os eseményekről szóló tárlat-együttesének legújabb kiállítása, mely szintén a kiemelkedő női szerepvállalásnak, az 1956. december 6-án Veszprémben lezajlott néma nőtüntetésnek állított méltó emléket.

A visszaemlékezések, történeti kiadványok sokszor csak a december 4-i nőtüntetés leírásában emlékeznek meg a nők szerepéről a forradalomban. Holott a nők is csatlakoztak a forradalomhoz, sebesülteket ápoltak, röpcédulát gyártottak, konyhán segítettek, nemegyszer részesei voltak a harcoknak, és a forradalom leverésének következményei is ugyanúgy befolyásolta életüket. Az 56 könnycsepp – Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben 28 hölgynek az életútján keresztül mutatja be, hogyan is hatottak a nők az 1956-os forradalomra és hogyan hatott a forradalom az ő életükre.

A rövid életrajzokból kiderül, hogy a bemutatott hölgyek egy része hasonló családi körülmények közül jött, többgyerekes munkás- vagy parasztcsaládból származott, apa nélkül vagy fiatalon meghalt anyával, nevelőszülőknél vagy menhelyen nevelkedett, segédmunkásként, takarítóként dolgozott. A forradalomhoz baráti társaságokkal együtt vagy véletlenül a helyszínen járva csatlakoztak.

Az asszonyok közül néhányan a rendszerváltás után részt vettek a Történelmi Igazságtétel Bizottság, illetve a POFOSZ munkájában, segítettek a többieknek kárpótlási ügyekben. A többség betegen, rokkantnyugdíjasan vagy nagyon kevés nyugdíjból él, s talán csak a közvetlen környezetük ismeri életük történetét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezért tűzte ki céljául, hogy ezekre az asszonyi sorsokra, a forradalom harcosaira és ápolóira, a férjeikhez hű feleségekre, az apjukat elveszítő gyerekekre hívja fel a figyelmet.

A megnyitón köszöntőt mond Némethné Károlyi Jolán képviselő, S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja dr. Hermann Róbert főtanácsos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, közreműködnek a Padányi Katolikus Iskola növendékei, Szelthoffer Anna és Biszak Borbála. A kiállítás kurátora Lukács Fanni, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológus. A kiállítás megtekinthető május 7-éig, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago