Categories: Közélet

KEZDEMÉNYEZÉS – Ajánlom magamat társalkodónőnek

Moldova egyik kisregényének címét kölcsönözve akár kezdhetném úgy is: Akar velem beszélgetni? Mármint az, aki hozzám hasonlóan úgy érzi magát ebben a koronás otthon maradásban, akár egy kalickába zárt madár. Vagy rab. Kinek melyik tetszik.

És az, akinek velem ellentétben nincs senkije, akivel ilyenkor egy jót beszélgethet. Igaz, a kedvenc kávézónk helyett most a kedvenc fotelünkbe kényszerülünk, de az jó, hogy a kedvenc kávénkat otthon is el tudjuk készíteni.

Mindez persze pótcselekvés, ahogy az is, hogy a távol élő gyerekünkkel, az unokánkkal, a barátokkal, a testvérekkel csakis és kizárólag telefonon tudunk beszélni. Legjobb esetben face time-olunk vagy videóhívunk, és áltatjuk/nyugtatjuk magunkat azzal, hogy legalább látjuk őket.

Lehet hagyományosan is telefonálni, mert oly jó valakinek a hangját hallani. Lehet írni is, a leírt szavakban is ott van az ember, aki társasnak teremtetett.

A lényeg, hogy legyen valaki, akivel megbeszélhetjük a világ dolgait. Valaki, aki meghallja a hangját annak, akiét ebben a bezárkóztatott világban más senki nem hall. Mert az ember társas lény. És lehet, hogy megóvja magát és környezetét a vírusfertőzéstől, de ha egyedül él, és még magányos is, ki védi meg a szintén pusztító lelki betegségtől, a magánytól, a depressziótól?

Nos, akar velem beszélgetni?

Ha nincs senkije, aki meghallgatná, vagy van, de szívesebben beszélgetne egy idegennel, netán intellektuálisan szomjazik egy jó diskurzusra, kortól, nemtől függetlenül írjon bátran a kifejezetten erre a célra létrehozott edelenyi1@freemail.hu címre. A levélírókkal privátban vesszük fel a kapcsolatot és beszéljük meg a kommunikáció további lehetséges módját.

T. Tóth Márta

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago