Közélet

Kész Zoltán: Orbán konzervatív? Ugyan már! Kádárista!

– Ami itt folyik, az nem jobboldali, konzervatív politizálás. Ez egy autokrata, etatista, félig feudalista kormányzás – mondja Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, angoltanár, a Consumer Choice Center kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Az amerikai jobboldali lapokban megjelent cikkeivel kapcsolatban kértünk tőle interjút.

– Eredetileg az amerikai lapokban megjelent cikkeidről akartunk beszélgetni, de közben megjelent a Twitteren Tucker Carlsonnak, a konzervatív Fox News kirúgott műsorvezetőjének az interjúja Orbán Viktor miniszterelnökkel, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Orbán arról beszélt, hogy Amerika hívja vissza Donald Trumpot, mert Trump mentheti meg a nyugati világot. Illetve, hogy az oroszok többen vannak, ezért Ukrajnának esélye sincs visszaszereznie a 2022 februárja óta elfoglalt területeit. A hírek szerint eddig mintegy 100 millió emberhez jutott el az interjú. Milyen a valóságos visszhangja Amerikában?

– Nagyon érdekes mind a két üzenet. Először is azt kell látni, hogy az Orbán–Trump-kapcsolat nem volt olyan felhőtlen, mint ahogyan most beállítják, Trump négyéves ciklusa alatt sem. Gondoljunk csak bele, bármennyire is hangoztatta Orbán ezt a nagy barátságot, mindössze félórás fehér házi vizit jutott neki, amolyan futószalagon, egyik jön, a másik megy. Nem volt az egy kiemelt esemény. Az amerikai külügyminisztérium Trump alatt is a körmére nézett Orbánnak. Akkor sem nézte jó szemmel az Amerikai Egyesült Államok Orbán óriási orosz- meg kínabarátságát. Szóval az Orbán-propaganda túldimenzionálja ezt a Trump-sztorit, amit felépített. Aztán ez a Tucker Carlson is egy érdekes figura. Tudni lehet róla, hogy a Fox News műsoraiban támogatta, magán-sms-ekben pedig kinyilvánította, mennyire rühelli Trumpot. Tucker Carlson édesapját a magyar kormány lobbistaként foglalkoztatta Washingtonban. Orbán Viktor ezzel a megszólalásával is folytatja azt a fajta médiaszereplést, amelyben olyanoknak ad interjút, akik őt „felkérdezik”. Milyen interjú ez?

Orbán-tudatú hívek tábora

Műfajilag ez egy politikai show.

– Pontosan erről szól a XXI. századi politika, főleg illiberális körökben, hogy elsősorban a „híveknek”, a buboréknak akarja átadni megrendezett, felturbózott üzenetét a vezér, őket akarja egyben tartani. Orbán esetében azt a hárommilliós biztos szavazótábort, amely szükséges a sikerhez.

– Ezzel az interjúval azonban mintha nagyobbra törne Orbán Viktor, világpolitikai tényezőnek szeretné mutatni magát. A százmilliós elérés túlmutat a hazai buborékon.

– Ennek nincs jelentősége. Tucker Carlson miatt lett ennyire magas az elérés. Visszatérve a kérdésed lényegére, nem igazán találkoztam olyan politikai elemzéssel itthon, amely kifejtené, amikor Orbán az amerikai Republikánus Párt megmentőjeként tetszeleg, hogy a Republikánus Párt nem Trump. A Republikánus Pártban rengeteg olyan politikus van, akiknek kifejezetten nem tetszik Orbán Viktor politikája. Hiába hozták be a belváros kellős közepére a washingtoni magyar nagykövetséget, amikor az amerikai fővárosban jár az ember, azt hallja, hogy a magyar diplomácia teljesen el van szigetelődve.

– Tulajdonképpen erről írsz az amerikai médiában megjelent két cikkedben, amelyekben Orbán Viktor politikáját, illetve a magyarországi helyzetet elemzed. Az amerikai Washington Examinerben megjelent cikkedben azt állítod, hogy az Orbán-rendszer gazdaságpolitikája, amely egyre inkább beavatkozik a piacgazdasági folyamatokba, a kádári Magyarországra emlékeztet. Sorolod: árplafont határoz meg energetikai és élelmiszertermékekre. Ugyanakkor árspekulánsokként bélyegzi meg a multinacionális cégeket. Hangsúlyozod, ez semmi esetre sem konzervatív magatartás. Ezért azt kérdezed, mindennek ellenére hogyan válhatott Orbán az amerikai konzervatívok vezércsillagává? Te miben látod ennek az okát?

– Orbán Viktor abban a szerepben tetszeleg, hogy ő reaganista politikus. Ronald Reagan forogna a sírjában, ha ezt hallaná, hiszen Reagan elve az volt, hogy minél kevesebb adót kell kivetni és majd a felnőtt állampolgár eldönti, mire költi a pénzét, mibe fekteti, mit fejleszt, mit támogat belőle. Magyarországon töméntelen címen vetnek ki adót a vállalkozásokra. Ráadásul miről szól nálunk a vállalkozás? Magyarországon a vállalkozások nem versenyeznek egymással a fogyasztó hasznára. Itt arról szól a vállalkozás, hogy kinek van jobb pályázatírója és erősebb kormányzati kapcsolata. Ezáltal vállalkozókat százmilliókhoz juttatnak, hogy most ne milliárdokról beszéljünk, amiből aztán mi lesz? Nem kell messzire menni. Nézzük meg akár Veszprémben, hogy miért kapnak vendéglátóipari egységek 50 milliókat új étterem létrehozására, amit fél év múlva bezárnak, és két házzal arrébb nyitnak másikat! Ezekkel nem tud versenyezni az, aki tényleg a szabad versenyben hisz és megpróbál kívül maradni. Mindenki tudna példákat hozni a saját környezetéből. Értem én ezt a nemzeti tőkésosztály szándékot. Na, de hogy a legtehetségtelenebbet választják ki! Milyen innovációt várhatunk Mészáros Lőrinctől? Egyszóval, az Orbán-kormány intézkedései nagyon távol állnak a szabadpiaci eszméktől. Orbán kormányzása teljesen etatista. Orbán a minél nagyobb, minél erősebb állam hatalmában hisz. Minél nagyobb az újraelosztás, annál nehezebb követni, mi hova megy. A szabadpiaccal totál ellentétes intézkedéseket hoznak, akár az államosítás, de a hirtelen bevezetett törvények is összeférhetetlenek a konzervatív eszmékkel. Disszonáns a magyar családpolitika is, amiről a miniszterelnök és a köztársasági elnök is sokat beszél külföldön és itthon egyaránt. Elhiszik, miközben ha jobban megnézzük, a magyar családpolitika tulajdonképpen családellenes. Ha csak a saját kis perspektívánkból nézzük: a hároméves gyereknek el kell menni óvodába. Ha tetszik, ha nem. Nem hagyják, hogy a szülő eldöntse, mi jó az ő gyerekének. Nincs semmi bajom az óvodával, imádja a gyerek, de minden gyerek más, és mások az igényeik is. Az intézkedések nem szociális alapúak. Megsegítik azokat is, akik abszolút nincsenek rászorulva, viszont akiknek szükségük lenne rá, keveset kapnak. Csak meg kell nézni a legfrissebb, tavaszi KSH-adatokat: a születések száma stagnál, a házasságkötéseké viszont 32 százalékkal csökkent. Vagy nézzük meg, hány ember megy el Magyarországról? Hova tűnnek a fiatalok az országból?

Ez a rendszer a kádári Magyarországra emlékeztet

– Mit látnak ennek a kormányzásnak a lényegéből itthon és külföldön? Leleplező tanulmányok, újságcikkek, könyvek jelennek meg, hogy csak Stefano Bottoni történész A hatalom megszállottja című könyvét említsük, Szelényi Zsuzsától a Szétzilált ország című kötetet, vagy a Daniel Treisman–Szergej Gurijev-féle Spindiktátorokat. Utóbbi beszédes alcíme: A zsarnokság változó arca a 21. században. Ám ezektől még Orbán Viktor népszerűsége töretlen a szavazói körében. Mondhatnánk: a kutya ugat, a karaván halad. Jó, éppen a te, amerikai lapokban megjelent cikkeidet azért felkapta és megpofozgatta a kormánypropaganda, „Újabb támadás Magyarország ellen” reagált a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok meg „zihálva fosó zebrát emleget” azzal kapcsolatban, hogy a baloldal idézi a cikkeidet.

– Az fáj szerintem legjobban ennek a propagandamasinériának, hogy a Washington Examiner, meg az Acton Institute, ahol megjelentek a cikkeim, jobboldali újságok és hogy ezeken keresztül olyan olvasókat tudok megszólítani, akikhez ők akarnak beszélni. És ennek semmi köze a baloldalhoz. Az, hogy esetleg baloldali újságíró is megosztotta, szíve joga. Nagyon sok jobboldali is megosztotta. Nagyon sok amerikai jobboldali republikánustól is kaptam helyeslő visszajelzéseket. A világban nincs ilyenfajta jobb- meg baloldali címkézés. Ezt itthon szereti nagyon használni a kormánypropaganda. Még egyszer kiemelném, hogy Orbán Viktor hatalmának semmi köze a jobboldalhoz. Ha megnézzük nemzetközi viszonylatban, mi az, hogy jobboldal meg baloldal, akkor azt látjuk, hogy ami itt folyik, az nem jobboldali, konzervatív politizálás. Ez egy autokrata, etatista, félig feudalista kormányzás. Ez a rendszer a kádári Magyarországra emlékeztet.

Mi lesz a vége: huxit?

– Meddig tűri az Európai Unió ezt a fajta politizálást? Meddig lehet egy uniós tagállamban oroszbarát illiberális államot fenntartani? Szerinted mi lesz ennek a vége? Lehetséges, hogy huxit?

– Nem. Egy huxitot azért nem tudok elképzelni, mert amint kilépne Magyarország az Európai Unióból, érdektelenné válna Oroszország és Kína számára. És ezt tudja Orbán is. Akkor keresnének másik „hasznos idiótát” az unióban. Azt, hogy az EU-nak elege van a magyar kormány illiberális húzásaiból, már nagyon világosan megmutatta.

– Szerinted mi az oka Orbán–Putyin-barátságának? Sakkban tartják, vagy önszorgalomból teszi?

– Nézzük meg, mi történt 2022. február 24-e után, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát! Én azt gondoltam, utólag már látom, nagyon naivan, hogy ez most lehetőség lesz Orbánnak arra, hogy visszakormányozza Magyarországot a nemzetközi fősodorba, hogy teljes erőbedobással beálljon az uniós és NATO-szövetségesek mellé. Ez nem történt meg. Nem tudni, miért nem. Nem tudni, mi történt 2009 őszén, Szentpéterváron, Orbán egyórás találkozóján Putyinnal, amibe oroszellenesként ment bele, és Putyin-barátként jött ki belőle.

– Ő maga azzal takarózik, hogy a nemzeti érdekek szerinti geopolitikát követ. Mondván, együtt kell működni a bennünket a történelem során elfoglaló nagyhatalmakkal: nyugatról a németekkel, keletről az oroszokkal, délről muszlimokkal. Plusz a kínaiakkal. Ráadásul hisz az új világrend kialakításában, amely véget vet az amerikai hegemóniának.

– Igen, nemzeti, de orosz nemzeti érdekek szerinti politikát folytat. Miközben lett volna a lehetősége arra, hogy az élére álljon egy európai konzervatív szövetségnek, amiből aztán kihátráltak mind a lengyelek, mind az olaszok.

1956 örökösei?

– Mindeközben láthatjuk, mit gondolnak a magyarokról az oroszok. A legfrissebb példa a Putyin által megrendelt történelemkönyv, amely lefasisztázza a magyar ’56-os forradalmat.

– Nem azon lepődtem meg, hogy az oroszok által kitüntetett, Lavrov-barát Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem hívatta be az orosz nagykövetet, hanem hogy itt van ez a hárommillió Fidesz-szavazó, aki kussban van. Holott ennek a hárommillió embernek a többsége megszenvedte az orosz megszállást, személyesen ő vagy a családja. A rendszerváltáskor még totál oroszellenesek voltak, amiből 180 fokos fordulattal kihátráltak. Nézzük Olaszfalut, ahonnan a férfiak nagy részét Szibériába vitték, vagy lelőtték őket. Ismerjük a történetet. És ennek az Olaszfalunak a 80 százaléka erre az oroszbarát Fideszre fog szavazni az önkormányzati és az EP-választáson is, mert olyan szinten átmosták az emberek agyát. Azok az emberek, akiknek a felmenőit kivégezték az oroszok, most az oroszpárti Orbán Viktor szavazói. ’56 kapcsán azért még megjegyezném, hogy sokszor, sok helyen elmondják, főleg kormánypárti szavazók, hogy ők 1956 örökösei. Pedig nem. Ők voltaképpen 1957. május 1-jének az örökösei. A megalkuvásé, a középszerűségé és a sunyiságé.

– Hogy lehet, hogy ezek az emberek nem érzik félrevezetve magukat?

– Ennyit tud a propaganda. Azokkal a milliárdokkal, amik Rogán minisztériumán keresztül átfolynak a Fidesz-közeli médiához (M1, TV2, Hír TV, Kossuth Rádió, Magyar Nemzet, Pesti Srácok, Origo, Demokrata, Megafon, megyei lapok stb.), nem lehet versenyre kelni. Szándékosan nem használom a sajtó kifejezést rájuk.

Az ellenzéki média nem jut el elég emberhez.

– Magyarországra jelenleg a törzsi gondolkodás a jellemző. Van két nagy tábor. Az egyik egy kicsivel, de tényleg csak pár százezer emberrel nagyobb, mint a másik. Orbán tudja, hogy ha az ő törzsének beszél, az elég a hatalma megtartásához. Az ellenzék viszont nem érti azt, hogy neki nemcsak a törzshöz kell beszélni – hozzáteszem, ahhoz sem beszél jól –, hanem a kívülállókhoz is, akikhez el kellene jutnia. Ennek a megértése nagyon hiányzik az ellenzékből. Jó példa erre a 2021-es előválasztás. Márki-Zay Péter azért nyerhetett, mert megszólított 800 ezer embert, akiknek a nagy része előtte nem szavazott volna senkire az ellenzékből. Mert amúgy erre van igény, hogy jöjjön valaki, aki hozzám is tud beszélni. Hozzám, aki nem tartozom egyik csapatba sem. Mert mi egy olyan országot szeretnénk, ahol mindenki beszélget mindenkivel, de nem magánügyekről, mint most. Szerintem a magyar társadalom azért is beteg, mert olyan témák forognak a közbeszédben, amelyek amúgy magánügyek: a politikai nézet, a vallás, a szexuális orientáció, ki mennyit keres. Márki-Zayra visszatérve azt mindenképp el kell mondanom, hogy amennyire hittem abban, hogy megérti, milyen felhatalmazást kapott az előválasztással, annyira csalódtam akkor, amikor láttam, hogy pont azt a tömeget hagyja cserben, amelyik megszavazta. Egy jó ember, aki abszolút nem érti a politikát…

Mi jöhet még?

– Szerinted mitől bénult le ennyire az ellenzék? Lesz itt ellenzéki összefogás? Veszprémben mire számítasz a választásokon?

– A putyini hatalomtechnikai modell Orbánnál nemcsak a propagandában jelenik meg, hanem abban is, ahogyan felépítette az ellenzékét. Azok az emberek, akik nem mennek el szavazni, azért sem mennek el, mert nem látnak alternatívát. Veszprém városában az én prognózisom szerint a 2024-es önkormányzati választáson jó eséllyel 40 százalékos részvétel lesz: alternatíva hiányában az emberek többsége nem megy el szavazni. És marad a status quo. Gyakorlatilag ez volt 2019-ben is. Porga Gyula 11 ezer szavazattal polgármester tud lenni egy 60 ezres városban azért, mert az ellenzék nem képes megfelelő alternatívát kínálni. Veszprémben, ahogy az országban másutt is, sok olyan politikus van, akit elsősorban az érdekel, hogy őt ötévente megválasszák. Hogy hol ül, az mellékes a biztos egzisztencia mellett. Azt szoktam mondani, nézzük meg, a politikusok közül ki az, aki már dolgozott, aki vezetett már egy céget és felelősséggel volt más emberek és azok családtagjai iránt. Mert arról tudom azt, hogy egy felelősségteljes, megbízható ember. A képviselő-testületben most kevés ilyen ember van, mindkét oldalt beleértve. Ugyanez igaz országosan is. Ha megnézzük a tavalyi országgyűlési választás listáját, az az én olvasatomban a „bűn listája” volt.

– Megélhetési politikusok listája?

– Pontosan. Az első három helyezettről tudtad, hogy vereség esetén nem fog beülni az Országgyűlésbe: Márki-Zay, Karácsony, Dobrev. Mit üzen ez a választónak? És nézzük meg a következő embereket! Olyanok vannak ott, akik 2010 óta ülnek a parlamentben, de életükben nem nyertek egyéni körzetben. Mit mond az, hogy egy totál vesztes választás után a pártok vezetőinek nagy része a helyén maradt, sőt, Ungár Pétert még meg is jutalmazták? Ő lett az ellenzék legnagyobb megmondóembere. Ő kapja a legnagyobb teret Orbán Viktortól.

– Orbán osztogatná a lapokat az ellenzéknek is?

– Félreértés ne essék, Ungár nem megélhetési politikus, mert ő „csilliárdos”. Nem is erről beszélünk, hanem akik mindig ott vannak, tudod azt, hogy valamilyen formában összejátszanak a Fidesszel, erről szól a putyini „őfelsége ellenzéke”. Hallunk neveket felröppenni. Szerintem ennek van valóságalapja. És most nem arról beszélek, hogy ezek az árulók az ellenzékben. Ez a tudatosan felépített orbáni ellenzék.

– Ebből azt vélem kihallani, hogy nem indulsz a jövő évi választásokon semmilyen formációban.

– Nem. Nem. Ennek több oka is van azon kívül, hogy véleményem szerint Magyarországon nincsenek meg a normális politizálás feltételei. Én most nagyon jól érzem magam abban, amit csinálok. Rengeteget utazom Európában és Észak-Amerikában is. Találkozom kormányzati emberekkel, európai parlamenti képviselőkkel, és valódi témákról beszélgetünk, nem olyasmikről, hogy milyen könyveket kell befóliázni, éppen ellenkezőleg: az emberek, a fogyasztók jogainak a kiszélesítéséről.

– Meg lehet nevezni ezt a munkahelyet?

– Consumer Choice Center, rövidítve CCC. Ez egy washingtoni központtal rendelkező nemzetközi szervezet. Huszonvalahányan vagyunk a cégben, Grúziától Olaszországig mindenhonnan, tök jó emberek. Itt nagyon sokat tanultam a csoportmunkáról. Arról, amire a magyar oktatási rendszer nem készít fel: a kooperációról. Pedig a XXI. század erről szól, nem a biflázásról. Én Veszprémben vagyok, az egyik társam Michiganben, a másik Kuala Lumpurban, a negyedik Dubajban, és összedolgozunk. Nem jobboldal meg baloldal mentén. Ez szóba sem jön. Beszélgetek néppárti politikussal, zöld politikussal, szocdemmel. A lényeg, hogy értelmes témáról, értelmesen. Itthon sokszor az merül fel bennem, hogy „a belgák hova álljanak”? Nem vagyok én se jobboldali, se baloldali. Ügyek mentén szeretnék politizálni, ha lenne egy normális ország!

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago