Categories: Közélet

KATASZTRÓFAVÉDELEM – Előzzük meg a kéménytüzeket!

Az elmúlt napokban több kéménytüzes esethez is riasztották a megye tűzoltóit.

Javában tombol a tél, a fűtési szezon közepén járunk, most vannak leginkább igénybe véve fűtőberendezéseink. Megszokott ilyenkor a füstölő kémény látványa településeink felett. A fűtési időszak egyik óriási kockázatát azonban éppen a kéményeink elhanyagoltsága jelenti. Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy fűtenek, hogy elmulasztották a fűtőeszközük éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak.

Ilyenkor a kéményben izzó korom meggyulladhat, ami könnyen átterjed a tetőre, vagy a tüzelőberendezés mellett tárolt éghető anyagok miatt az egész lakásra.

Egyre nagyobb azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom pedig lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, magas hő hatására ez a lerakódás akár meg is gyulladhat.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről pedig a tűz másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére.

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve itt, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt elérhető.

Ha kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Itt megnézhető a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőző rövidfilmje, amelyet a Humán Telex Kft. készített.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago