Categories: Közélet

KATASZTRÓFAVÉDELEM – Egyre több a szabadtéri tűzeset a megyében

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Idén országosan már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek az országban, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén. Veszprém megyében is magas a szabadtéri tűzesetszám, az év eddigi időszakában összesen 35 alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz a megye tűzoltói. Halálos áldozat megyénkben tűzesettel összefüggésben idén eddig nem volt.

A pétfürdői hivatásos tűzoltók csütörtökön délelőtt a Várpalota és Ősi közötti Beszálló-tóhoz vonultak, ahol öt hektáron égett a száraz fű és a nádas. Kora délután az ajkai hivatásos egység a 8-as számú főút mellett, Tüskevár térségében oltott el háromszáz négyzetméteren égő száraz füvet. Az esti órákban Veszprém–Kádárta külterületén harminc négyzetméteren égett száraz fű. A lángokat a veszprémi hivatásos tűzoltók fékezték meg. A hasonló esetek elkerülése érdekében figyeljen a szabályos égetésre!

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetők meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago