Közélet

KASZKADŐRLEGENDA – Közönségtalálkozón Piroch Gáborral

Hollywoodland című könyve apropóján találkozhatott a közönség Piroch Gáborral az Agórában. A kaszkadőrlegendát Varga Róbert újságíró kérdezte pályafutása kezdeteiről, élményeiről, a hollywoodi színészekről és a gigaprodukciókról, melyekben dolgozott.

Az operaház fantomja. Terminátor 3. Világok harca. Titanic. Trója. A múmia. Z világháború. Die Hard – Drágább, mint az életed. Mennyei királyság. Ridley Scott. Orlando Bloom. Arnold Schwarzenegger. Helen Mirren. James Cameron. Madonna. Billy Bob Thornton. James Belushi. Timothy Dalton. Gena Davis. Matthew Modine. Edward Norton. Tom Criuse. Heath Lager. Antonio Banderas. Liam Neeson. Steven Spielberg.

Csak néhány cím és név a teljesség és az időrendiség szempontjait nélkülözve. Szuperprodukciók és világsztárok tömkelege, akikkel Piroch Gábor kaszkadőrlegenda dolgozott azalatt a negyven év alatt, miközben fantasztikus gyakorlatokat mutatott be, és látványosabbnál látványosabb helyzeteket vitt vászonra.

Kívülállóként mondhatnánk, hogy negyven évig kísértette a halált, de az ő szemszögéből ez nem igaz. Veszélyes helyzetekben vett részt, meg is sérült számtalanszor, viszont állítása szerint soha nem volt halálfélelme. Ellenben voltak feladatai, amiket a lehető legpontosabban akart végrehajtani.

Itthon és Németországban szerzett lovas tapasztalattal volt Julius Caesar fogathajtója a Kleopátrában, de lovasként számos filmben láthatjuk. Vágtat, elképesztő mutatványokat hajt végre, vezeti a pusztai ötöst, ha kell, lezuhan a lóról egy csatajelenetben.

Gábor tagja a Megszállottak Klubjának. Lélegzetelállító ugrásokat vállalt be, és nagyon úgy tűnik, angyalok fogták a kezét mindvégig. A földgolyón egyedül ő ugrott le hatvanméteres magasságból dobozokra egy budapesti autószalon megnyitóján, bár ez nem hivatalos világrekord. Vetette magát 23 méteres mélységbe a biatorbágyi viaduktról. A Margit hídról vezetett a Dunába egy hattonnás autóbuszt, melyből zuhanás közben, még a busz vízbe érése előtt ki kellett ugrania.

Ha mindez nem lenne elég extrém, a Kincses sziget kalózai című filmben kilenc méter magasról ugrott ki egy robbanásnál. Akkor úgy érezte, ha nem zuhan bele azonnal a vízbe, szénné ég. De volt konkrétan égő ember is. Gábor túlélte a Titanic katasztrófáját, holott ő volt az az ember, aki a hajó elsüllyedésekor a mélybe zuhan, nekiesik egy korlátnak és megpördül rajta, majd a vízbe veszik. Ez egy jelenet volt a sok közül, mert Gábor minden akcióban részt vett, ahol kaszkadőröket alkalmaztak.

Jelölték a kaszkadőrök Oscar-díjára. Arnold Schwarzenegger úgy nyilatkozott róla, hogy ő a világ filmgyártásának egyik legjelentősebb kaszkadőre. Munkássága azonban nem fejeződik be itt. Profi kaszkadőrkoordinátorként és -rendezőként is jegyzik, nevével olyan akciójeleneteket fémjelez, mint a Szabadság, szerelem vagy az Evita snittjei. Tartott kaszkadőrképzést, edzést, és számos technikát hozott be Magyarországra az új nemzedék kitanításához.

Könyvében olvasmányos stílusban, humorral fűszerezve, testközelből mesél minden olvasónak egy világról, melyet legtöbbünk csak elképzelhet.

Szalai Renáta

Vezető fotő: Piroch Gábor a Dunába vezet egy buszt egy kaszkadőrmutatványban (Fotó: Borosnyai Balázs)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago