Categories: Közélet

KARRIER – Így készüljön a kihívásokra!

Egy újabb ipari forradalom korszakát éljük, amely alapjaiban alakítja át a munkaerőpiaci viszonyokat és a lehetséges karrierutakat. Milyen következményekkel jár a technológiai fejlődés a munka világában, és mire kell figyelnie, hogy képben maradjon?

Tóth Réka, a Perfekt szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az élet minden területén érezzük a technológiai fejlődést. Önvezető autók? Gondolkodó és egymással kommunikáló háztartási gépek? Néhány éve még csak egy sci-fi moziban tudtuk volna elképzelni ezeket, ma pedig már karnyújtásnyira vannak tőlünk. Olyan kutatási területeken születnek áttörések, mint a nano- és biotechnológia, a robotika vagy a mesterséges intelligencia. A technológiai innovációk, a digitalizáció és az automatizálás átalakítják a gazdaság szerkezetét, ami alapvetően formálja át a munkaerő-piacot és az oktatást is.

Az automatizálás révén sok munkahely és munkatípus megszűnésére lehet számítani. Tóth Réka ugyanakkor optimista: ezeknek a technológiáknak a megjelenésével új szakmák és munkahelyek jönnek létre. Annak érdekében, hogy szűkebb szakmájában ön is lépést tudjon tartani a változásokkal, sőt, akár fejlődésre, karrierugrásra is tudja őket használni, fogadja meg az alábbi tippeket!

Figyelje a legújabb trendeket!

Olvasson, gyűjtsön információt azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet, melyek a legújabb trendek a szakmájában. Milyen területeken van hiány, hol van lehetőség kiemelkedésre, melyek a sikeres megoldások? Ha képben van, az már fél siker: nem érheti meglepetés, fel tud készülni az újdonságokra.

Ne féljen változtatni!

A digitalizáció korszakában minden a változásról szól: miért ön lenne az, aki állandó marad? Akár továbblépésről, akár szakmaváltásról van szó, fontos, hogy ne a félelmei vezéreljék, inkább gondoljon a lehetőségekre. A jelenlegi munkaerőpiacon sok a nyitott pozíció, és lehetséges, hogy a mostani munkahelyén is nyitottak a változásra. A lényeg: ne ragadjon benne olyasmiben, amelyről azt érzi, hogy nem fejlődik, miközben a szakmája elhúz ön mellett!

Képezze magát!

Nem elég persze az elhatározás és a félelmektől való megszabadulás, fontos az új tudás megszerzése is. A folyamatos tanulás nem csupán naprakész ismereteket ad az ön számára, de azt is lehetővé teszi, hogy a munkája során felmerülő kihívásokkal könnyedén megbirkózzon, vagy éppen ön találjon ki valamilyen újszerű megoldást a hatékonyabb munkavégzésre. A megszűnő és az újonnan létrejövő munkahelyek más-más kompetenciákat igényelnek. Általánosan elmondható, hogy a digitális világban a problémamegoldás, a kritikai gondolkodás és a kreativitás különösen fontos szerephez jut, ezért érdemes ezeket fejlesztenie. Nézzen körül: lehet, hogy van olyan megoldás a szakmájában, amelyet még nem használnak – például egy új módszer vagy friss szoftver, és legyen ebben úttörő! Jó megoldás egy OKJ-s képzés elvégzése is, hiszen a nagyobb nevű képzőhelyeken olyan friss szemléletet és tudást szívhat magába, amely felkészültté teszi a legújabb kihívásokkal szemben. A szakértő szerint ezek a képzések gyakorlatorientáltak, és rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, ezért különösen hatékonyak lehetnek a tudásbővítésben, tudás-felzárkóztatásban. Megismerkedhet a legújabb trendekkel, és így már reálisan értékelheti a saját helyét, valamint a lehetőségeit egy digitalizálódó világban!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago