Categories: Közélet

KAMPÁNY – Építő ember vagyok, nem romboló

Szokatlanul indul a beszélgetésünk dr. Varga-Damm Andreával, Veszprém megye 1. számú választókerületének jobbikos országgyűlési képviselőjelöltjével. Rutinmunkának tűnik, de nem az.

A balkáni háború borzalmainak felidézésétől óriási ívvel érkezünk a magyarországi „csatazajba”. Háromévenként Szarajevóba látogat, mondja, felmegy a hegytetetőre, onnan jól látszanak a balkáni háború áldozatainak hófehér sírkövei.

Elidőzöm itt, hosszasan, erősítem a meggyőződésem, hogy minden politikusnak nagyon meg kell fontolnia, miként cselekszik. Évtizedek múlnak, a gyász örök, a nép képviselői pedig még mindig úgy viselkednek, mintha még el sem kezdődött volna a háború. Minden magyar politikusnak kötelezővé tenném, hogy elzarándokoljon ehhez a domboldalhoz, hogy lássa, milyen borzalmas következményei lehetnek a felelőtlen politizálásnak – mondja, és máris a következő témánál vagyunk.

Kampány van.

Csőbe húzott polgármesterek

A választókerület 25 településének polgármesteréből huszonkettő minden további nélkül aláírta azt a hűségnyilatkozatot, amit eléjük tettek és amellyel vállalták, hogy Ovádi Pétert, a Fidesz képviselőjelöltjét támogatják. Ilyen egyszerű lenne?

Megyei szinten a kormányzópártok képviselői tökéletesen tisztában vannak a falvak, települések, kisvárosok fejlesztési igényeivel, mi az, ami finanszírozható költségvetési és uniós forrásokból. A választások előtti hónapokban a polgármesterek örömmel értesülnek arról, hogy elbírálták a legnagyobb összegű igényeket, megvalósulnak a céljaik. Nagyon helyesen gondolkodnak, hiszen kézzelfogható eredményt produkáltak, jól végezték a munkájukat, jól képviselték a helyi embereket, el tudták érni, hogy településük megkapja a szükséges támogatásokat, választóik azt látják, hogy jól működik a falu, a kisváros. Helyénvalónak tartom, ha a polgármester együtt tud működni a lakossággal, mert válságos helyzetben a település élére tud állni. Nem mindegy, hogy a politikusok munkájuk során békés nyugalmat árasztanak-e, vagy zaklatottságot.

Ön szerint természetes, hogy a polgármesterek azt a képviselőjelöltet támogatják, akiről feltételezhető, hogy helyzetéből adódóan a jövőben hatékonyabban segítheti a közösségüket?

A polgármesterek szinte észre sem vették, amikor csőbe húzták őket. Hálálkodnak, mert április 8-a előtt várhatóan megítélik nekik azokat a támogatásokat, amelyek egyébként szükségesek. Nem a luxusra tartottak igényt, hanem arra, hogy a XXI. századnak megfelelő közintézményeik legyenek. A jó politikus szerényen a háttérben lobbizik, de Ovádi a mi pénzünkkel sáfárkodik, semmi olyant nem tett, ami a saját képességeit, szándékait, elkötelezettségét igazolta volna.. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy akik ezt az ívet aláírták, szívesen támogatják Ovádit.

Sanyarú sors vár az önkormányzatokra

Mi a véleménye arról az ellenzéki állításról, hogy amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat, csorbítani fogja az önkormányzatok már amúgy is szűkre szabott mozgásterét?

A kormányzat az önkormányzatiságot megfontolt szándékkal üresítette ki, pártcsicskásokkal feltöltötte, fokozatosan megvonta tőlük a jogköröket. Pontosan tudom, hogy a Fidesz szándéka a polgármesteri tisztségek felszámolása, mert az effajta diktatórikus hatalomnak nem kedvez a függetlenség, amit a polgárok szavazatai alapján egy polgármester elnyer.

Erről a szándékról megérzései vannak, vagy információi, ismeretei?

A kiszivárogtatás nem a véletlen műve volt, az erről szóló törvényjavaslat elkészült, csak nem nyújtották még be a Parlamentnek. Ha a Fidesz megnyeri a választásokat, megalakul a parlament, s ha tehetik, azonnal megszavaztatják. Minden ötezer főnél kisebb létszámú település élére neveznek majd ki egy-egy vezetőt, kormánybiztost, vagy ki tudja, hogyan hívják majd őket, s várhatóan a központi irányítás alá vonható kerületeket alakítanak ki a kis települések közösségéből. Bejártam a választókerület településeit, és minden polgármesternek elmondtam, hogy építő ember vagyok, nem romboló. Ha a települések lakói elégedettek a polgármesterrel, akkor, miután bekerülök a parlamentbe, akár egyéni jelöltként, akár pártlistán, szorgalmazni fogom, hogy a polgárok által választott helyi vezető maradjon, és nem biztatom a pártom arra, hogy a jól fungáló polgármesterekkel szemben jelölteket állítson.

Ön szerint amennyiben Fidesz-hatalom lesz, a jelenlegi polgármesterek automatikusan vesztett pozícióba kerülnek?

Borzalmas időkre kell számítaniuk, az ötvenes évek világa fog visszaköszönni. Biztos, hogy a polgármesterekből azok maradhatnak majd valamilyen pozícióba, akik képesek elveiket feladni és behódolni. A fiatalok ezeket a veszélyeket nem értelmezik, nem mérik fel. Tudatosítani kellene, hogy mindig az a jó vezető, akit a nép választ, nem a hatalmasság, akit a nyakukba varrnak. Vissza kell adni az önkormányzatiság tíz évvel ezelőtti kompetenciáit, és mi ezt meg is tesszük.

A Jobbik nem léptet vissza

Meggyőződése, hogy a Jobbik nyerő pozícióban van? A választókerületünkben is több egyéni jelölt indul, és a jelekből ítélve Kész Zoltán és ön riválisok lesznek.

Előállhat olyan helyzet, amikor valamely ellenzéki jelölt visszalép a jobb pozícióban lévő javára, de ennek itt, Veszprémben nincs aktualitása, mert Veszprémben nálam nincs jobb jelölt. Ismerem a saját életutamat, a képességeimet és a többiekét is. Kész Zoltán három éve ül a parlamentben, bebizonyíthatta volna a képességeit, a választókerülethez való hűségét, de Veszprémről és a környékbeli településekről tőle szinte semmit sem hallottunk, nem láttunk. Erre nagyon figyeltem, mert fontos volt számomra. Kész Zoltán inkább ideológiákban gondolkodik, semmint tettekben.

Alapvetés, hogy a Jobbik, mint ellenzéki párt nem gondolkodik abban, hogy bárkit visszaléptetne?

Nem azért ölünk bele a kampányba rengeteg munkát és energiát, töltjük az időnket választópolgárainkkal, hogy visszaléptessünk bárkit. Hozzáfűzném: független képviselőt kormányalakításra senki sem hív meg. A kormányalakítás során olyan személyi kör nincs, amely netán bevonna a munkába pártoktól független képviselőt. Akár kormányváltás lesz, akár marad a mostani, a Parlamentben olyan emberekre van szükség, akik jogilag is képzettek, értik a törvénykezést, ellen tudnak állni a Fidesz diktatórikus tevékenységének, mert nehézségeket okozhat a jogalkotás értelmezése.

Gombnyomó automaták intellektuális szintje

Az utóbbi években romlott a országgyűlés intellektuális szintje. Már 2002-től csúcsra járatták a gombnyomó automatákat, miközben a társadalom működése és az életviszonyok egyre bonyolultabbak, a polgárok jogait megnyirbálták. Ha kormányra kerülünk, kemény munka vár ránk, kiváló kvalitású emberek segítségével fel kell mérnünk, majd fel kell számolnunk a károkat. Ám ha ellenzékben maradunk, akkor sem lesz kevesebb feladtunk. Ebben a választókerületben az általam eddig megismert feladatra rajtam kívül senki sem alkalmas.

Kész Zoltán ugyanígy vélekedik: szerinte ő a legalkalmasabb jelölt a kerületben.

Ha így vélekedik, komoly önértékelési zavarai vannak. Egyébként tiszteletteljes viszonyunk van egymással. Szülővárosom, Veszprém, óriási bizalmat szavazott neki 2015-ben, de nem mondhatjuk, hogy Kész ezt meghálálta volna. Szerintem országgyűlési képviselőnek lenni óriási feladat. Erre sem Ovádi Péter, sem Kész Zoltán nem alkalmas. Ovádi Pétert nem is szánják másnak, mint gombnyomó automatának, Kész Zoltánnak pedig nincsenek szövetségesei, sem nem érdemi kormánypárti, sem nem érdemi ellenzéki.

Nem gondolja, hogy ebben a hajrában Kész Zoltán és ön egymás esélyeit rontják, s ily módon Ovádinak „segítenek” nyerni?

Nem gondolom így. Ez a küzdelem most háromesélyes. Pontosan tudom, hogy a fideszes szavazókat mennyire zavarja az, hogy Navracsics Tibor nem Veszprém intellektuális közösségéből választott utódot, hanem olyan embert, aki nincs felkészülve ilyen feladatra. Emellett tudják rólam, hogy jobboldali, konzervatív értékrendű, hívő ember vagyok, volt, csalódott fidesz-szavazó, s nekem nem számít az, hogy valaki kire szavazott, csak az, hogy EMBER, és szüksége van segítségre. Kész Zoltánnal kapcsolatban pedig a polgárokkal való beszélgetés alapján megállapítható, hogy a választók nem elégedettek Kész képviselői munkájával, s miután már nem a kétharmad lebontása, hanem egy új kormány felállítása a tét, olyan jelöltre fognak szavazni, aki a kormányváltásban aktív részes tud lenni – mondja dr. Varga-Damm Andrea.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago