Categories: Kultúra

KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ – Meg kell adnunk az esélyt arra, hogy eljöjjenek hozzánk!

Minden veszprémi gyerek jusson el évadonként a Kabóca Bábszínházba. Ez a mottónk továbbra is – mondta Szőke Kavinszki András, a színház igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen az elmúlt időszakról és a következő évad terveiről beszélt.

A Csillaglépő csodaszarvas bemutatóját még megtartottuk zárt ajtók mögött márciusban – folytatta az igazgató. – A darabot tizenkét éve mutatták be Nagyváradon, ahonnan én is jöttem, tehát ismerem. Az összetartozásra épül. Utat mutat nekünk, a határon innen és túl élőknek, ha visszanyúlunk a történelembe, és Trianon 100 kapcsán nagyon aktuális. Készítettünk is belőle egy videót. A Veszprémi Petőfi Színház felvette bérletes előadásai közé, ahogyan folytatódik a Petőfiben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Kabóca Bábszínház koprodukciójában készült Rómeó és Júlia-sorozat is.

A Kabóca Bábszínház 161 előadást tudott megtartani a koronavírus-járvány miatt (100 előadásuk elmaradt), ennek megfelelő volt az előadások nézőszáma is: a korábbi években átlagosan 26 ezer helyett ebben az évadban 14 ezer. Kilenc vendégelőadást láthatott a veszprémi közönség, a kabócások pedig öt külföldi szereplésre utaztak el.

Március közepétől a legkellemetlenebb faktor a bizonytalanság volt, de tudtuk, hogy cselekednünk kell, és két autónkat felkínáltuk a segítőknek – mondta Szőke Kavinszki András. – Varrónőnk 600 maszkot varrt, ezzel csatlakoztunk a Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezéséhez. Jól fogadták a Mesefutár – Házhoz megy a bábszínházcímű kezdeményezésünket is.

Folytak a Badu mama gyermekei című darab előkészületei – a bemutatót áttették a következő évadra. Ez egy nonverbális előadás lesz, amelyet szeretnének külföldre is elvinni.

A következő évadban a Kabóca Bábszínház megalakulásának huszadik évfordulóját is ünnepeljük szakmai konferenciával, kiadvánnyal, interaktív kiállítással, ezzel párhuzamosan tudatosan készülünk arra, hogy sokszínűek és rugalmasak legyünk. Sokszínűek azért, hogy minden korosztálynak kínáljunk számára érdekes előadást, rugalmasak, hogy saját terem híján képesek legyünk gyorsan az évad-, illetve a műsorterv-váltásra. Meg kell adnunk az esélyt arra, hogy eljöjjenek hozzánk! Megpróbálunk olyan tereket is felfedezni Veszprémben, ahol találkozhatunk a közönségünkkel. Továbbra is az a mottónk, hogy minden veszprémi gyerek jusson el évadonként a Kabóca Bábszínházba.

A Kabóca Bábszínház 2020/2021-es évadának bemutatói: Badu mama gyermekei, Kuszakeszi történet, Mocorgó, Hamupipőke, Gréta, avagy minden, amit a sós vízről tudni kell, Két kicsi pingvin. A bérletükben tíz előadást ajánlanak, amelyek közül három vendégjáték.

Egyik sikertörténetünk a Papa, mama, gyerekek című családi nap, amelyet folytatunk: októbertől májusig havonta egy vasárnap lesz. Az elmaradt Kabóciádé előadásai közül pedig néhányat átmentünk a szeptemberi XVIII. Mesefesztiválunkra, amelyet a Hangvilla előtti téren, illetve a megyei könyvtár amfiteátrumában tartunk kiegészítő foglalkozásokkal.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago