Categories: Közélet

KABARÉ – Akadálymentesített jó híreink

Vidám perceket szerzett és országos hírnévre tett szert a veszprémi idősek otthonánál épült akadálymentesítő rámpa fotója. Ezen szórakozott a hazai online sajtó, a közösségi oldalakon osztódással szaporodott a kaján megjegyzésekkel fűszerezett beszólások sokasága. 

A jelenség – amellett, hogy bizarr és humoros – rávilágít arra, miként torzul, ferdül és ficamodik a megfelelési kényszerbe préselt emberek ítélőképessége, legyenek önkormányzati vezetők vagy sajtómunkások.

A városi lap 5. oldalán megjelent fotón a város alpolgármestere kényszeredetten pózol egy olyan akadálymentesítő feljáraton, amelyet egy korlát tesz használhatatlanná. Ahogy az egyik portál öles címmel közli, kissé „túltolták a jóhírezést Veszprémben” – ez a helyzet pontos megfogalmazása.

Felmerül a kérdés: ki a hülye errefelé (is)?

A féloldalas írás a fejlesztésekről szól: építkezések, rekonstrukciók, körfogalom, kerékpárút. Vajon hogyan került Némedi Lajos alpolgármesterünk erre a nyamvadt és használhatatlan rámpára, hiszen tucatnyi jelentős építkezés folyik a városban, jól mutatott volna bárhol. Csak itt nem.

Valaki rávette, lóvá tette, a bolondját járatta vele? A kabaréfotó netán része az alpolgármester lejáratásának? Némedi miért nem reagált, figyelt oda? Lehetséges, hogy ő tartotta fontosnak a még nem működő akadálymentesítő rámpa reklámozását? Vagy ez valami rejtett utalás a felelősökre, akik pont az idősek otthonának bejáratát mind ez idáig elfelejtették akadálymentesíteni?

Aztán ugye itt a sajtó, önkormányzati hetilapunk, a Veszprémi 7 Nap. Mostanában félanalfabéta újságírókkal gyártatják le a kötelező mantrákat – tisztelet a kivételnek, a sportrovat természetéből adódóan (részben) mentes a politizálástól. Most akkor hol a válasz arra, ki és miért tette nevetség tárgyává a lapot és nem utolsó sorban a város egyik vezetőjét? Az újságíró végezte a munkáját, beszámolt a fejlesztésekről, kattintott is a rámpa felé, Némedi balettozott egyet a fotón, mi meg szétröhögtük magunkat országszerte.

A Szabad Sajtó díjas szerkesztővel lenne baj? Szabadságon van? Nincs helyettese? Vagy csak elnézte, nincs szeme hozzá, nem látta? Látta, de nem volt a helyzet magaslatán? Netán valaki alattomos módon beválogatta az idétlen fotót? Pont erre volt szüksége a lapnak? Ugyan kinek juthatott eszébe ez a szegény rámpa a Némedivel együtt? És ha netán Némedi ötlete volt, akkor senki sem merte megmondani neki, hogy kabaré lesz a vége?

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago