Categories: KözéletKultúra

JÓTÉKONYSÁGI GÁLA – Kardiológiai gépre gyűjtenek

Mindent mindenkiért címmel jótékonysági gálát rendeznek március 16-án a Hangvilla színháztermében azzal a céllal, hogy az adományból egy ultrahangos készüléket vásároljanak a megyei kórház gyermekosztályának.

A jótékonysági gála részleteiről sajtótájékoztatón beszélt Lakatos Anita, az ötletgazda, Magyar János, aki segített a szervezésben, valamint dr. Gajzer Éva, az Emberkék Alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Reiter Éva, a megyei kórház gyermekkardiológusa.

Lakatos Anita, a gála ötletgazdája, aki gyermekápolónak tanul, és szakmai gyakorlatának egy részét a megyei kórház gyermekkardiológiai osztályán töltötte, tavaly nyáron álmodott egy nagyot – mondta bevezetőjében Magyar János, a Pannon Várszínház színésze. – Szeretett volna segíteni a kórház gyermekkardiológiai osztályának, de ezt magánemberként nem tudta volna megtenni, és persze a szervezéshez is szüksége volt segítségre, ezért mellé álltam. A Hangvillában a március 16-ai gálára szeretettel várjuk mindazokat, akik segítenének Anita álmának megvalósításában!

Lakatos Anita, Magyar János, dr. Gajzer Éva és dr. Reiter Éva a sajtótájékoztatón

Szívügyem az egészségügy – vette át a szót Lakatos Anita. – Fontosnak tartom, hogy a gyerekek kórházi tartózkodása a lehető legkomfortosabb legyen, ezért ha a szükségesnél is nagyobb összeget tudunk gyűjteni, azt az osztályok otthonosabbá tételére fordítjuk majd. Azt, hogy milyen gépet vásárolunk az adományból, a kórház vezetéséve közösen döntöttük el.

Az adományok az Emberkék Alapítvány számlájára kerül.

Az alapítványt egy háromgyermekes apuka hozta össze még 1995-ben – mondta dr. Gajzer Éva, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Évente 2,5–4 millió forintból gazdálkodunk, ami főleg az adó 1 százalékából és a szülők befizetéseiből jön össze. Ebből igyekszünk gyerekközpontúvá tenni az osztályt festéssel, játékok, könyvek vásárlásával, a krónikus beteg gyerekek nyári táboroztatását segítjük, ahol a gyerekeket megtanítjuk együtt élni a betegségükkel, de van, hogy napi problémát kell megoldanunk az alapítvány pénzéből.

Dr. Reiter Éva gyermekkardiológus elmondta, hogy a szakrendeléseiken a megyében élő gyerekeket fogadják. Évente 1500–1600 vizsgálatot végeznek olyan gyerekeknél, akiknél felmerül, hogy valamilyen szívprobléma állhat a panaszaik hátterében. Leggyakrabban a veleszületett szívrendellenesség fordul elő: százból egy gyermeknél, és főleg a koraszülötteknél, az egy kilónál kisebb testsúlyú újszülötteknél. A vizsgálataik alapján havonta két gyerek esik át szívműtéten vagy katéteres beavatkozáson. Jelenleg egy tizenöt éves ultrahangos berendezéssel folynak a vizsgálatok. Ezt a gépet szeretnék lecserélni egy korszerűbbre.

A gép 15–20 millió forintba kerül, és a költségekhez természetesen a kórház is hozzájárul – mondta dr. Reiter Éva.

Ami engem legjobban meglepett, hogy minden fellépő az első megkereséskor elvállalta, hogy segít nekünk – újságolta örömmel Lakatos Anita. – Mindenkinek nagyon szépen köszönöm az eddigi támogatást!

A gála fellépői: Grecsó Zoltán, Ignácz Laura, a Bonita Sporttánc Egyesület, a Footnotes Dance Company, a Victoria Art & Sport Egyesület, Bach-Izsa Regina, Budai Márton, Kádár Szabolcs János, Kárpáti Barbara, Kovács Ágnes Magdolna, Lakatos Anita, Magyar János és bandája, Simonyai Lujza, Süle Zsolt, Váczi Violetta és Viszt Tünde, az est házigazdái pedig Pap Lívia és Gelencsér Ábel.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago