Categories: Közélet

INTÉZKEDÉSEK – Módosítják a választási törvényt, létrehozzák a Pannon Egyetemért Alapítványt

Kedden került fel a parlament honlapjára a Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett törvényjavaslat Magyarország Alaptörvényének kilencedik módosításáról címmel, amely ismét „farag” a választási törvényen és alapítványi formába kényszeríti a Pannon Egyetemet.

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”. Ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket. A javaslat, melynek benyújtója Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter, ezzel lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását. A javaslat alapján ugyanis, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Annak minden ódiumával, például azzal, hogy a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék – írja a 444.hu.

Az éjszaka beadott, több mint húsz módosítási javaslat között szerepel az is, hogy létre kell hozni a Pannon Egyetemért Alapítványt. Az alapítvány feladata oktatási intézmény, kiemelten a Pannon Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, amelynek érdekében gazdasági tevékenysége keretében az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli – írja a törvényjavaslat. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az illetékes tárcavezető, vagyis Palkovics László innovációs miniszter fogja kijelölni. Az alapítványnak egyébként az állam vagyont is juttat, 26 ingatlant ingyenesen kapnak meg – vette észre a hang.hu.

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago