Categories: Közélet

INKOGNITÓBAN – Tudhatnánk, ha betartanák az előírást

Szégyenkezni persze nem nekünk, veszprémi lakosoknak kellene, de a városát igazán szerető ember ezt nem tudja megállni pironkodás nélkül” – írta egy olvasónk nemrég azon morgolódva, hogy a Szerelem-szigethez közeli parkoló mellett évek óta áll félbehagyva egy építkezés. Különösen zavarta, hogy a VeszprémFest idejére fekete lepellel próbálták eltakarni a látványt, ami ettől még ijesztőbb lett.

Cikkünkre hivatkozva Katanics Sándor önkormányzati képviselő dr. Mohos Gábortól, a város jegyzőjétől írásban kért tájékoztatást arról, hogy: „Ki a kivitelező, mikor kezdődött el a beruházás, miért áll az építkezés már huzamosabb ideje, mikorra várható a befejezése, van-e bármiféle helyi hatósági eljárás folyamatban az építkezéssel kapcsolatosan, a településképi előírásnak megfelelően készül-e a társasház?”

A kérdésre dr. Fejes István aljegyző válaszolt, levelét a képviselő bocsátotta rendelkezésünkre. Kiderül belőle, hogy a félbehagyott építkezést illetően a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya rendelkezik engedélyezési hatáskörrel, ezért arról a városnak nincs információja. Viszont egy kormányrendelet szerint „…az építési munkaterületen a közterületről jól látható helyen elhelyezett táblán fel kell tüntetni az építtető nevét, megnevezését, az építőipari kivitelezési tevékenység tárgyát, kezdési és várható befejezési időpontját, az építési engedély számát, a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát, a tervező nevét, megnevezését, építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén az építtetői fedezetkezelő megnevezését és elérhetőségét, az építőipari kivitelezési tevékenység szerinti építési műszaki ellenőr nevét, nyilvántartási számát és névjegyzéki jelét.

Megnéztük, nincs feltüntetve. Jól látható helyen semmi, az egyik félreeső kerítésszakaszon is mindössze egy cégtáblaszerűség, mint valami rosszul elhelyezett reklámfelirat. Kérdésünk: ellenőrzi-e valaki, hogy az előírásnak megfelelő információkat feltünteti-e az építtető, ha nem, miért nem, ha igen, milyen szankciókkal jár a mulasztás? És végül: mi lesz a sorsa ennek az ormótlan betonszarkofágnak?

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago