Categories: Közélet

INGATLANPIAC – A Veszprém megyei kisebb városok átlagárai is megugrottak

Az ingatlanárakat több tényező együttese határozza meg, de elsősorban az elhelyezkedés, illetve az ingatlan típusa és állapota a mérvadó. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor azt mondhatjuk, hogy a legkedvezőbb áron a távfűtéses lakások érhetők el a piacon, a legdrágábbak pedig a megújuló energiaforrásokat alkalmazó új építésűek.

Az új lakások csak bizonyos városokban épülnek nagy lendülettel

Jelenleg az ingatlanpiac szereplőinek fantáziáját főleg az új lakások szegmense izgatja –de csak bizonyos területeken, hiszen ezek nem minden településen épülnek gomba módra. Vannak olyan régiók, ahol elvétve találkozunk az ingatlantípussal – míg a népszerűbb városokban szinte minden városrészen daruk állnak.

Ezt a tendenciát a statisztikák is alátámasztják. Az idei év első felében 9 százalékkal visszaesett a kiadott építési engedélyek száma, de ez nem jelent egyet a lakásépítési kedv csökkenésével. Annál is inkább, mert megkezdődött az eddig zöld utat kapott projektek kivitelezése, amit alátámaszt, hogy az év első félében 30 százalékkal emelkedett az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest.

Emögött igencsak szembetűnő területi eltérések vannak. A fővárosban adták ki az engedélyek 34 százalékát, és itt épült meg a lakások 23 százaléka. A megyei jogú városokban ezek a mutatók 23, illetve 26 százalékon állnak. Ez az eltérés az árváltozások mértékében, illetve az átlagárakban is megmutatkozik – de nemcsak az egyes térségek között, hanem azokon belül is.

A használt lakásokra is nagy a kereslet

Az új lakások változásai mellett a használt társaikkal kapcsolatos statisztikákra is érdemes egy pillantást vetnünk, hiszen a területi eltérések ebben a szegmensben is tetten érhetők – akkor is, ha egy megye határain belül vizsgálódunk.

Veszprém megyében például óriási különbségek tapasztalhatók az árváltozásban. Míg Zircen 23 százalékot zuhantak, addig Veszprémben, Balatonfüreden 6–7 százalékkal, Tapolcán és Várpalotán 25–29 százalékkal, Balatonalmádiban pedig 56 százalékkal ugrottak meg az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai idén január és szeptember között. Ezek fényében pedig érthető, hogy a megyei 8 százalékos átlag miért marad el az időszakban országosan mutatkozó 11 százalékos drágulástól.

Az átlagos ingatlanárak változása Veszprém megye egyes településein 2018. január és szeptember között

A százalékok tükrében kirajzolódik az egyes területek népszerűsége, ugyanakkor az átlagos négyzetméterenkénti árak alakulásáról nem ad képet. Ennek pontosabb meghatározásához érdemes külön vizsgálni az egyes típusokat.

Néhány kilométer százezres árkülönbségeket rejthet

 

A családi házak piacán Zirc 175 ezer Ft/m2-es átlagárával a kiemelt települések közül csak a második legkedvezőbb árfekvésű – a megdöbbentő visszaesés ellenére –, és a jelentősebb drágulást mutató Várpalota mindössze 185 ezer Ft/m2-es árszínvonalat ér el a szegmensben.

A magasabb árkategóriába a Balatonalmádiban és Veszprémben meghirdetett családi házak tartoznak, amelyek 34–47 százalékkal körözik le a megyei árszintet – de Balatonfüreden ennél is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a vevőknek.

A családi házak átlagárai Veszprém megye egyes településein (2018. szeptemberi adatok alapján)

Hasonló tendencia mutatkozik a kiemelt települések között a lakáspiacon is, de ebben az esetben a legalacsonyabb és legmagasabb árszínvonal között 500 ezer forintot meghaladó különbség is lehet. Vagyis a lista legkedvezőbb oldala 56–70 százalékkal elmarad a megyei szinttől, a dobogósok pedig 12–30 százalékkal túlszárnyalják azt.

Forrás: ingatlannet.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago