Közélet

Ingatlan- és albérletárak Veszprémben 2021-ben

Az ingatlanpiacon igen mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Az ingatlan- és albérletárak Veszprémben folyamatosan emelkednek, és emelkedni is fognak.

Az ingatlanárak alakulására többek között a koronavírus és a terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések voltak nagy hatással. A járvány mellett ott vannak még az állam által nyújtott támogatások (otthonteremtési, lakásfelújítási), az öt százalékra csökkentett áfa, az illetékmentesség, valamint sok más esemény is. Az ingatlannet.hu statisztikáját felhasználva mutatjuk be, hogy 2021 végén hova pozicionálódnak a veszprémi ingatlan- és albérletárak.

A téglalakások a legdrágábbak

Amennyiben Veszprém lakóingatlan-típusainak (családi házak, téglalakások, panellakások) idei átlagárát nézzük, azt látjuk, hogy a családi házak átlagos négyzetméter ára egész évben egy érték körül stagnált, de a téglalakások és panellakások folyamatosan drágultak.

A Veszprémben eladósorban lévő ingatlanok közül a téglalakásokat továbbra is a legborsosabb áron kínálják. Novemberi 790 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áruk a panelekét 240 ezer forinttal, a családi házakét pedig majdnem 330 ezer forinttal haladja meg.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövőben semmi sem fogja átbillenteni a mostani trendet. Árzuhanásra biztos nem számíthatunk 2022-ben sem.

Az albérletpiacon hatalmasat ugrottak a bérleti díjak

Januárban a veszprémi kiadó lakások átlagos négyzetméterára 2000 forint volt, novemberben pedig már 2400 forint. Ez azt jelenti, hogy 11 hónap eltelte után egy 50 négyzetméter alapterületű lakást átlag 20 ezer forinttal magasabb áron vehettek ki a bérlők.

Veszprémben az albérletek átlagára nem egyenletesen emelkedett. Sőt, a nyáron még csökkenést is mutatott, az átlagos négyzetméterár 2500-ról 2300 forintra esett vissza.

Az új esztendőben a bérleti díjak további emelésére számíthatunk. Ennek oka, hogy a korlátozások feloldásának köszönhetően felélénkült hazánk oktatási és a turisztikai szegmense is.

Drágulni fognak az ingatlanok

Az építőanyagárak idén február óta drágulnak. Sőt, további 20 százalékos emelkedés várható majd 2022-ben. Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára fog legjobban emelkedni. A drágulás fő oka a többszörösére növekedett energiaköltség.

Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is, hiszen emiatt az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkal drágábbak lehetnek. Aki ingatlant szeretne vásárolni, jobb, ha mielőbb megteszi. A korábbi évek tapasztalatából kiindulva ugyanis megjósolható, hogy az állami támogatások és az emelkedő alapanyagárak feljebb nyomhatják a kínálati árakat.

Képünk illusztráció. Fotó: monolitingatlan.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago