Közélet

INFLÁCIÓ – Matolcsy megvilágosodott

A kormány kalandorpolitikát folytatott, az ársapka 3-4 százalékkal emelte az inflációt – szólt be Orbán Viktoréknak Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen. Nem fogta vissza magát, „gazdaságtörténeti tömegszerencsétlenségnek” nevezte azt, ami az elmúlt két évben Magyarországon történt. Meg is lett a következménye, Orbán Viktor bejelentette, az MNB képtelen megbirkózni a feladattal, ezért a kormány átveszi az infláció elleni harcot.

A kialakult helyzet egyáltalán nem megnyugtató és az sem, hogy az illetékes miniszterek és a jegybankelnök egymást hibáztatják. A polgárban ilyenkor felhorgad a kérdés: mi van, ég a ház? Matolcsy előadásában keményen bírálta a magas infláció táplálásáért felelős populista kormánypolitikát. Nem volt már brüsszelezés, se szankciós inflációzás, maguk között nem nyomatják a népnek szánt kormánypropagandát. A jegybankelnök felrótta, hogy óriásit hibázott a kormány, amikor magas deficittel és élelmiszer árstoppal próbálkozott, ami szerinte éppen olyan, mint amikor olajjal akarnak tüzet oltani – írta meg a telex.hu.

Az ellenzék már régen megmondta

Matolcsy lényegében semmi újat nem mondott, hiszen az ellenzék kezdettől fogva erről beszél, hogy amikor mesterségesen rögzítik bizonyos élelmiszerek árát, akkor tulajdonképpen szétterítik a drágulást minden más termékre. A furcsa, hogy ezt most éppen Matolcsy mondja, aki tevőlegesen részt vett az egészben. Vajon miért fordította meg a lemezt? Megvilágosodott, vagy ezt a szerepet osztották ki rá, hogy ő legyen a rosszfiú és különben is mondani kellett már valamit, mert csak a vak nem látja, hogy rossz irányba megy az ország?

Matolcsy György szerint kalandorpolitikát folytatott a kormány az inflációval kapcsolatban

Matolcsy szerint az MNB résen volt, időben jelezte az inflációs veszélyt, de a kormány másfél évig nem csatlakozott a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez. Miközben az MNB a fékre lépett, addig a kormány a gázpedált tapossa – fejezte ki szemléletesen. A következmény: Magyarország lett Európa inflációs bajnoka, aminek az árát még sokáig nyögni fogjuk gazdasági visszaesés, szegénység formájában. Hiszen az infláció éppen a kispénzűeket sújtja leghamarabb.

A kormány leírta Matolcsyt?

„Tisztában kell lenni vele, hogy Magyarország kockázati megítélése nem jó, pénzügyi szempontból a legsebezhetőbb öt ország között vagyunk. Innen csak összefogva lehet továbblépni” – jelezte a jegybankelnök. Azóta már kiderült, Orbán Viktor miniszterelnök ezt a maga sajátos módján úgy értelmezte: az MNB képtelen megbirkózni az inflációval, ezért a kormány átveszi az infláció elleni harcot.

Egyáltalán nem megnyugtató, hogy a legfontosabb döntéshozók ennyire széthúznak. Miért ez a kapkodás? Igazából, normális körülmények között elsősorban az MNB feladata lenne az infláció elleni küzdelem, csakhogy Orbánék nem engedik hűteni a gazdaságot, egyszerre akarnak hideget és meleget is fújni, ami képtelenség. Félnek az elszegényedést észlelő szavazók elégedetlenségétől és hát azt se feledjük, hogy a költségvetés legfőbb bevétele a fogyasztást terhelő adókból származik. A költségvetés pedig igencsak bajban van.

Év végére letörik az inflációt

Mindenesetre a kormány már egy ideje megígérte, amit a jegybankelnök sem cáfol, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció, ami még nem reménytelen, de a gyenge forint és az emelkedő olajár még kockázati tényező lehet. Továbbá aggasztó a költségvetési hiány, elmaradtak a bevételek, visszaesett a kiskereskedelmi forgalom. Ráadásul Brüsszel tartozik nekünk cirka 3 milliárd euróval, mi meg Európának néhány demokráciavédő feltétel teljesítésével. Nagyon kellene ez a pénz, mert ez megerősítené a forintot, serkentené a gazdasági növekedést, mégsem tűnik úgy, hogy közelebb kerülnénk hozzá.

És akkor még nem említettük a szélesebb környezetet, benne Németországot, ahol szintén gazdasági gondokkal küzdenek, ha nem is olyan súlyosakkal, mint Magyarország. Különösen veszélyes ránk nézve a német gazdaság visszaesése, ami technikai értelemben recessziónak számít. Mivel Magyarország a rendszerváltás után a német járműipar kiszolgálójává vált, az ottani értékesítési gondok minket is sújtanak.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago