Gazdaság

INFLÁCIÓ – A szankciók miatt, vagy mégse?

Üresek az üzletek. A lakosság elkezdett spórolni a szárnyaló infláció hatására. Orbán Viktor közmédiája egy ideig még elhitetheti a hívőkkel, hogy ez mind a háború, Amerika geopolitikája és a brüsszeli szankciók miatt van. De egyre többen sejtik, hogy talán mégse.

Húsz százalék fölötti az infláció Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint. A vásárlók ezt jóval többnek érzik, csak egyetlen példa: az a fél Trappista sajt, ami a múltkor még 2000 forint volt, most több mint 4000. Az összes tejtermék, a hús, a kenyér, a gyümölcs, a zöldség 60-70 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt volt. Nem csoda, hogy visszafogjuk a vásárlásokat.

Se vevő, se forgalom

Szombaton délben alig lézengett valaki abban a veszprémi szupermarketben, ahol nem is olyan régen még hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt. A budapesti Aréna Plázában csütörtökön délután csak unatkozó kereskedőkkel találkoztam és egy két odatévedt fejkendős, arab nővel. Fantasztikus kirakatok, csupa luxus divatcikkek – elérhetetlen összegekért. Minél tovább gyengül a forint, annál drágább lesz nekünk az importáru. Az utóbbi évtizedekben hozzászoktunk az erős forinthoz, sokkoló, ahogy meggyengült.  Illetve, ahogy ingadozik. Ezekben a napokban szerencsére javult. De ki tudja, mikor fordul újra a trend?

Elolvad a pénzünk

Az emberek spórolnak, de a megtakarított pénzük értéke is elolvad az infláció miatt. Közben az Orbán-kormány igyekszik a brüsszeli szankciókra fogni az összes bajt, ami a fejünkre szakadt. Nemzeti konzultációnak becézett népszavazáson akarja szentesíteni ezt a hazugságot, amit utána majd lobogtathat. Csak azzal nem dicsekszik Orbán Viktor, hogy ő is megszavazta ezeket a szankciókat. És az sem jut eszébe, hogy éppen az ő kormányának lett volna kötelessége három cikluson át függetleníteni Magyarországot az orosz energiától? Nem vették észre, hogy kivel üzletelnek? Putyin Oroszországában, aki ellentmond, az vagy börtönben végzi, vagy eltűnik a föld színéről. Várható volt, hogy Putyin megzsarolja Európát. Ezt látva a „romlott Nyugat” időben lépett – kivéve Németországot –, átálltak más energiaforrásokra. Ha az Orbán-kormány is az orosz kapcsolatok mélyítése helyett az alternatív energiaforrások kiépítését támogatta volna, akkor most nem itt tartanánk. Akkor most az MVM-nek is lenne kapacitása a háztartások által termelt áram befogadására és kezelésére. De nem. Inkább a közpénzek lenyúlásával voltak elfoglalva, olyannyira, hogy az EU megelégelte azt és hezitál kifizetni a több mint hétmilliárd euró támogatást a helyreállítási alapból, garanciákat akar, hogy ezek a pénzek is nem tűnnek el a haveri kör zsebében.

Üres a zsebünk, de lesz konzultáció

Az EU-s támogatás hiánya, az üres államkassza, a gyönge forint pörgeti fel a hazai inflációt, és az, hogy az Orbán-kormány szembe megy a demokratikus európai közösség szinte minden értékével. A világ ezért leárazott bennünket és ezt fejelte meg a brüsszeli szankciók energiaár-felhajtó hatása. Ezért viseli meg Magyarországot még a környező államoknál is jobban ez a gazdasági válság. És ezért nem tudjuk, hogy mire készüljünk.

Bajban vannak a háztartások, a kereskedelem, a textilipar, a vegyipar, a vendéglátás. Nincs vevő, nincs forgalom. A lakosság elkezdett spórolni, nem mennek étterembe, nem utaznak, nem vesznek ruhaneműt. Ennek a következménye az lesz, hogy munkahelyek ezrei szűnnek meg. Miközben a kormány lózungokkal, nemzeti konzultációval igyekszik az általa okozott problémáról elterelni a figyelmet.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago