EKF / Veszprém, szeretlek · 2022.03.23.

Indul a 100 szóban Veszprém

Három, kettő, egy… Sajtótájékoztató keretében nyomta meg a 100 szóban Veszprém történetíró pályázat honlapjának startgombját Dióssy László és Wéber László ma a Hangvillában. A StúDió Veszprém Podcast alapító szerkesztői ezzel egy különleges közösségi vetélkedőt indítottak el, aminek a célja az emlékidézés, a Veszprémhez kötődő érzések, hangulatok, gondolatok összegyűjtése.

Amint arról egy korábbi hírünkben már beszámoltunk, a 100 szóban mozgalom Chiléből indult. Mára 112 ezer történetet rögzítettek a világ legkülönbözőbb pontjairól, jellemzően fővárosokból és sok százezres nagyvárosokból. Veszprém az első vidéki kisváros Európában, ahol ebben fantáziát láttak a helyi ötletgazdák, szándékaik szerint ezzel is erősítve és gazdagítva Európa Kulturális Fővárosának üzenetét. Kezdeményezésüket a Plagio Fundación, a projekt tulajdonosa is támogatja.

A sajtótájékoztatón bemutatták a vetélkedés zsűrijének tagjait, akik mindhárman ismert és elismert írók, irodalomtörténészek. Nyáry Krisztián, Praznovszky Mihály és Géczi János (külföldi útja miatt ő nem volt jelen) fogja a döntőbe kerülő legjobb ötven írásból kiválasztani a pénzdíjjal is jutalmazott három első helyezettet és a 18 év alatti korosztályt képviselő legkiválóbb írást. Ezek mellett egy közönségdíjat is ki fognak osztani október 18-án, a Magyar Regényírás Napján. A 100 szóban Veszprém nagykövetei Porkoláb Eszter, a Veszprémben működő Hester’s life alapítója és tulajdonosa, valamint Rábai Balázs, a városból elszármazott, de sűrűn hazalátogató ismert tévés személyiség. A 100 szóban Veszprém honlapja tehát mostantól él, ott minden fontos és érdekes információ megtalálható. A weboldal a szintén veszprémi kötődésű Zongor Veronika munkája. Dióssy László elmondta még, hogy a történetíró vetélkedő sikeres lebonyolításához a podcast Patrónus Klubjának vállalkozói nyújtanak támogatást.


A pályázat mindenki előtt nyitott. Legyen bármilyen korú és éljen bárhol a világban, ha tud magyarul, van egy jó története vagy kedves emléke Veszprémről és azt le tudja írni pontosan száz szóban, itt az idő tollat, klaviatúrát ragadni. „Legyen 100 jó szavad Veszprémről!” – ezzel a szlogennel biztatják a szervezők a résztvevőket, akiknek a munkáiból végül majd egy fotókkal illusztrált, Veszprém hangulatát, „ízét-illatát” egybesűrítő, angolra is lefordított zsebkönyv születik. A százszavas, aktuálpolitikától mentes írásokat augusztus végéig várják.

A 100 szóban Veszprém stábja (balról jobbra): Porkoláb Eszter, Wéber László, Zongor Veronika, Dióssy László, Praznovszky Mihály, Rábai Balázs, Nyári Krisztián. Fotó: a szerző


[fbcomments]