EKF / Kultúra · 2022.02.03.

Történeteink – 100 szóban Veszprém

Mit lehet 100 szóban elmesélni? Egy élményt, egy érzést vagy hangulatot, egy emlékezetes eseményt, felidézni egy öreg kapu képét, egy mosolyt, a vadkacsákat a Séd vizén. Bármit, ami Veszprémben történt, Veszprémről szól. Egy különös kezdeményezésről számolt be ma a sajtónak Dióssy László és Wéber László az Íródeákban.

A Dióhéjban című könyv és a StúDió podcast sikere késztette őket továbbgondolásra: mivel tudnának kapcsolódni az Európa Kulturális Fővárosa projekthez, mint olyan veszprémi polgárok, akiknek fontos a rendezvény sikere és szívügyük a királynék városa. Így találtak rá egy chilei cég gyorsan népszerűvé vált ötletére. A 100 szóban Santiago nyomán ma már számos ország számos városában meghirdették azt a mininovella-pályázatot, aminek a lényege a bevezetőben olvasható. Van már 100 szóban Budapest is, de Veszprém lesz az első európai nem főváros, ahol ebbe bekapcsolódhatnak az emberek.

Kicsik és nagyok, itt élők és innen elszármazottak, profik és amatőrök, a lehetőség mindenki előtt nyitva áll, érdemes már most hegyezni a lúdtollakat vagy beizzítani a klaviatúrát. A kezdeményezés márciusban startol el hivatalosan, akkortól lesz elérhető a honlap, rajta minden fontos információval. A beérkező írásokat egy háromtagú zsűri fogja elbírálni, az első három helyezett és egy 18 évnél fiatalabb pályázó pénzjutalomban részesül, de közönségdíjat is kiosztanak majd októberben. A legjobb ötven írást fotókkal illusztrált könyvben fogják megjelentetni, néhányat közülük angolra fordítva is.


A szabályokat a chilei jogtulajdonossal kötött szerződés szigorúan rögzíti, a projekt költségeit és a díjakat a StúDió podcast patrónus klubjának cégei, lokálpatriótái vállalták magukra.

Tehát: 100 szóban Veszprém. Rövidebb lehet, hosszabb egy betűvel sem. Témamegkötés nincs, de az aktuálpolitikát tartalmazó írásoknak nincs esélyük a zsűri figyelmére.

Dióssy László és Wéber László a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző


[fbcomments]