Categories: Közélet

IDŐSGONDOZÁS – Éppen most hangolják össze az informatikai rendszert

Ungár Péter országgyűlési képviselő ismét kérdezett, és ismételten nem kapott választ. Az igazsághoz tartozik, hogy kitartóan és makacsul rója azokat a köröket, amelyekkel kapcsolatosan a kormánynak nincsenek jó válaszai, gyakorta még rosszak sem: szociális ellátás, gyermekgondozás, családi pótlék, idősgondozás.

Hányan várakoznak idősotthonokba való bejutásra? – intézte a kérdést a képviselő dr. Kásler Miklós miniszterhez, tudván tudva, hogy ezzel az Emberi Erőforrások Minisztériumának humán erőforrásait bosszantja, válasz írására készteti őket. „Halmozott és egyedi adatokat” igényelt (volna) arról, hányan várakoztak időskorúak gondozóházába való bejutásra – havi bontásban – 2020. január óta, és hányan várakoznak jelenleg. Továbbá kifogásolta, hogy a múlt év végéig elérhető volt a várakozók listája, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett szociális ágazati portálon, de idén már nem.

Ungár képviselő leveléből kiderül az is, hogy már korábban is próbálkozott adatokhoz jutni, de Rétvári Bence államtitkár közölte, hogy az adatok informatikai fejlesztés miatt nem elérhetőek. Amit most kénytelen volt megismételni. Hozzáfűzve, hogy a kommunikáció ügyfélbarát és kiemelt kormányzati figyelemmel bír: „A Kormány célja, hogy az állampolgárok közvetlen és pontos információt kapjanak a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások elérhetőségéről, az igénybevétel elérhetőségéről.”

Nahát, nahát. Bedőlt a rendszer. Nem csak az informatikai, hanem a szociális ágazat szinte minden területe. Mondanunk sem kell, hogy a fentebb emlegetett államtitkár írásbeli válaszától sem Ungár képviselő, sem más nem lett okosabb: „Kizárólag a kérelmek számából…nem lehet következtetni a várható igénybevétel pontos napjára, a várakozási időre hosszára vagy a túljelentkezés mértékére. A jelentés nem tartalmaz adatokat” – hogy mi mindenről nem, a csatolt dokumentumban olvasható.

Majd a végén a fentről jövő dorgálás: államtitkár úr kéri a képviselő urat, hogy „ne próbálja megtéveszteni az embereket pártpolitikai érdekeinek érvényesítése érdekében.”

Ne, nehogy megpróbálja! Fölösleges, az „embereknek” vannak hozzátartozói.

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago