Categories: Közélet

HÚSVÉT – Üzenet érkezett, a nyúl helyett

Kora hajnal, két óra is elmúlt, aludni kéne már, de a szemközti épület nyitott ablakán keresztül hangos ordibálás hallatszik kifelé. Milyen az ordibálás, ha nem hangos, vagy csendben is lehet ordítani?

Az enyém is nyitva maradt, becsukom, és várok, magam sem tudom, mire. Felütöm a laptopot, átfutom a híreket, azaz csak a címeket, tudom, nem segít, könyvet kellene most olvasni, valami jót, annyi mindent nem olvastam még el. Idő lenne rá. Mindenre.
Boldog nyuszit, kellemes húsvéti ünnepeket, szép feltámadást, küldd tovább! Túlcsordult virtuális postaládák. Tucatszám érkeznek, személytelenül. Szeretem a húsvétot, meg a karácsonyt is, a gyerekkorom miatt, visszarepít, csak most már nem olyan, semmi sem olyan. Hiába próbálkozik az ember, nem tud dolgokat pótolni, erőltetetté válik egy kicsit.
Ezért bocs’, de nem tudok ünnepelni. Most nem. Tulajdonképpen semmilyen más ünnepet nem szeretek, a saját születésnapomat sem. De, ugye szeretjük a külsőségeket, a játsszuk el a minthát, miközben mégsem.
Az összevissza morfondírozgatás közepette eldöntöm magamban, hogy holnap, azaz ma, nagyszombaton, szakítva a korábbi hagyományokkal, nem sütök semmit. A gyerekek nincsenek itthon, nem mintha olyan nagyon édesszájúak lennének, inkább én, de lemondóak leszünk, és megelégszünk mondjuk egy gyümölcssalátával. Majd megkérdezem egy közeli hozzátartozómat, mert szeretjük a demokratikus eljárásokat is megjátszani. A sonka közben ázik, azt fogok főzni, meg tojást. Felmentő, vagy enyhítő körülményként, sütik helyett.
Szóval, nehéz ez az ünneplősdi, most valahogy nem megy. Csak gondolkodom, keresem a válaszokat, mi miért és hovatovább. Fel nem fogható, mi történik körülöttünk. Minden olyan adott volt eddig, olyan természetes, olyan egyértelmű, hogy van, hogy lesz. De nem lesz. Mostantól más lesz és másként lesz. Vetted? Üzenet érkezett. Mindannyiunknak!

Papp Klára

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago