Categories: Közélet

HULLADÉKLERAKÓ – Brüsszelig jutott a probléma

Többször írtunk már a királyszentistváni hulladéklerakó környékén élők gondjairól és arról, hogy eddig hiába mozgattak meg minden követ, senki nem segít ennek a több ezer embernek. A hulladéklerakóval kapcsolatos kérdés most Brüsszelig jutott.

Dr. Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő elsőbbségi írásbeli választ igénylő kérdéseket tett föl Giovanni Kesslernek, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójának a királyszentistváni hulladékkezelő környezetet veszélyeztető működése miatt.

Az alábbiakban közöljük Szanyi Tibor levelét.

Az Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Veszprém megye 158 településének a hulladékát kezeli. A rendszer szilárdhulladék-kezelője és lerakója Királyszentistvánon van, a Balaton kiemelt üdülőkörzet közvetlen szomszédságában, mely uniós előcsatlakozási alapból valósult meg (ISPA projekt, 2002/HU/16/P/PE/017), de később további EU-forrásokban is részesült. A válogató az átadást követő napon sajnálatos módon leégett (2011. május 10.), 700 millió forintos kárt okozva. Azóta újjáépítették, ennek ellenére mégsem működik, szelektálás és kezelés nélkül rakják le a hulladékot.

A telep ilyen módon való működtetése a pénzügyi visszásságok árnyékában évek óta Magyarország és Európa egyik legértékesebb természeti kincsét, a Balatont és annak közvetlen környezetét szennyezi, miközben rendkívül káros hatással van a környéken élők egészségére és jólétére is.

Mindeddig a helyi lakosok és ellenzéki képviselők többszöri panasza ellenére sem történt kormányzati lépés a környezetszennyező eljárás felszámolására.

Tekintettel a környezetvédelmi politikával foglalkozó, Magyarországnak címzett országjelentés által megállapított hiányosságokra és az EU hulladéklerakókról szóló irányelvére, valamint figyelembe véve a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokat, különösen az egészségre és jóllétre, illetve a tiszta vízre és alapvető köztisztaságra vonatkozó célkitűzéseket:

1) Tervezi-e a Bizottság a fenti eset kivizsgálását?

2) Kormányzati cselekvés hiányában mit tud és tervez tenni a Bizottság a környezeti károk helyreállításáért, valamint a fenti káros gyakorlat beszüntetéséért?

Amennyiben megérkezik az OLAF főigazgatójának válasza, azt közölni fogjuk.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago