Categories: Közélet

HULLADÉK – Hárommilliárdos fejlesztés

Veszprémben a jelenleg is működő hulladékudvar bővítését és a Haszkovón egy új hulladékudvar kialakítását is magába foglalja az a hárommilliárd forintos fejlesztés, amely tavaly indult és idén valósul meg.

Az Észak–Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás 2006-ban alakult, és 2013-ban indult el a társulás által működtetett hulladékgazdálkodási rendszer, amely 158 önkormányzat 300 ezer lakosának évi 80 ezer tonna hulladékát dolgozza fel – mondta a most induló projekt nyitórendezvényén Czaun János önkormányzati képviselő, aki megalakulása óta elnöke a társulásnak. – Az indulás óta ez a negyedik nagyberuházás, összegét tekintve a legnagyobb: közel hárommilliárd forintos. Egyik célunk a szelektív hulladék arányának bővítése a jelenlegi évi 6–8 tonnáról évi 30 tonnára, a másik célunk pedig a királyszentistváni telep bővítése.

Fontos a szemléletformálás

Veszprémben a jelenleg is működő hulladékudvarban 650 millió forintból automatizálják a kézi válogatót, a Haszkovó lakótelepen pedig egy új hulladékudvart alakítanak ki. A projekt magába foglalja további hulladékudvarok megépítését, az üzemeltetésükhöz szüksége eszközök beszerzését, munkagépek vásárlását, a házhoz menő, elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtéséhez szükséges edények, konténerek, gyűjtőjárművek beszerzését.

Farkas László, a társulás projektvezetője elmondta: az uniós irányelvek ambiciózusak az elkülönített gyűjtésben és a csomagolóanyagok visszagyűjtésében, és Magyarországnak 2020-ig teljesítenie kell az ebben vállalt kötelezettségét. A közel hárommilliárdos projekt előkészítése tavaly folyt le, idén pedig megvalósítják a terveket, és most folynak az ezzel kapcsolatos közbeszerzések.

A projekt fontos része a szemléletformálási kampány is, mert mit sem ér a hatalmas beruházás, ha a lakosság nem teszi magáévá a szelektív gyűjtés fontosságát és mikéntjét.

Balról Farkas László, a társulás projektvezetője, jobbról Czaun János, a társulás elnöke

Növelni kell a szelektíven gyűjtött hulladék arányát

A királyszentistváni központba már most sem szállítunk szerves anyagot tartalmazó hulladékot – mondta portálunknak Czaun Ferenc. – Természetesen itt is lesz fejlesztés, amellyel a vis major helyzeteket oldják majd meg Egy láncnak vannak gyenge pontjai, például, ha elromlik az aprító, akkor az egész rendszer leáll. Magyarország legmodernebb hulladékkezelő rendszereinek egyike a miénk. Anno a grazi technológiát vettük alapul, de annál jobb rendszert vezettünk be, mert a bejövő alapanyag különböző nálunk és Ausztriában. Nálunk sokkal nagyobb a hulladék szervesanyag tartalma, mint Ausztriában, ahol már évtizedek óta működik a szelektív hulladékgyűjtés. Első és legfontosabb célunk nekünk is, hogy növeljük a szelektíven gyűjtött hulladék arányát.

Megszűntek a panaszok Királyszentistvánon

Már most is jelentősen csökkentettük azt a hulladékot a királyszentistváni lerakóban, amit ártalmatlanítani szükséges – válaszolta kérdésünkre Sarkady Attila, az Észak–balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A gyártók feladata, hogy hulladék lehetőleg ne keletkezzen – tette hozzá, ami szerintünk is jó lenne, de a mai fogyasztói társadalomban egyelőre irreális elvárás.

A lakosság feladata pedig háztartásban keletkező konyhai hulladék komposztálása, az egyéb hulladék megfelelő helyre, például hulladékudvarba, szelektív gyűjtőkbe, legvégső esetben a kukákba történő eljuttatása lenne – folytatta az ügyvezető. – A hulladékgazdálkodás fontos célja, hogy megteremtse a szelektív hulladékgyűjtés műszaki hátterét, illetve felhívja a lakosság figyelmét a szelektív gyűjtés fontosságára. A szelektíven gyűjtött hulladék a gazdaságban nyersanyagként jelenik meg, és arra törekszünk, hogy a maradék vegyes hulladék feldolgozásakor korszerű technológia segítségével minél több hasznosítható anyag keletkezzen. Ne feledkezzünk meg a hulladék termikus hasznosításáról sem, amivel például a szén egy részét válthatjuk ki! Szintén célunk a lerakóba kerülő maradék anyag mennyiségének és biológiai aktivitásának csökkentése.

Arra a kérdésünkre, hogy megszűntek-e a királyszentistváni hulladéklerakó környékén élők panaszai (legutóbb itt írtunk a témáról – a szerk. megj.), Sarkady Attila a következőt válaszolta:

A mai napig minden ügyben nekünk adott igazat másodfokon a környezetvédelmi hatóság. Tavaly novemberben az előírásokon felül is mindent megtettünk, és ezt az üzemállapotot a továbbiakban is fenn kívánjuk tartani. A panaszok megszűntek, és nekünk is fontos, hogy ne legyen probléma. Az a célunk, hogy ne kerüljön szerves anyag a királyszentistváni hulladéklerakóba.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago