Categories: Közélet

HOAX – Az ártalmas potyautas

Kevesen tudják, mi is valójában a hoax, pedig a közösségi médiahasználat egyik igencsak aktív, nem mellesleg ártalmas potyautasa.

Az elnevezés angol eredetű, jelentése: beugratás, megtévesztés, átverés, álhír, vagy kacsa. Ez a típusú átverés eredetileg e-mailekben, chat-beszélgetésekben terjedt, de a közösségi média népszerűségének köszönhetően mára gyakran kiegészül honlapokkal. A lényege, hogy minél megdöbbentőbb, tragikusabb álhírt kreáljon és tálaljon – a hitelesség látszatát keltve. Némely hoax olyan jól is sikerülhet, hogy nemritkán az írott sajtó, vagy a tévé is hajlamos átvenni.

A régi mondás úgy tartja, azzá válsz, amit megeszel. Ebből kiindulva akár az is igaz lehet, hogy azzá válsz, amit olvasol. Sőt, továbbgondolva: azzá válhatsz, amit ezekből az olvasmányokból elhiszel, és itt most nem a szépirodalom vagy a költészet lassan feledésbe merülő remekműveire gondolok, hanem inkább az említett hoaxokra, melyek – az utóbbi hetekben ismét erőre kapva – a közösségi médiában pestisként terjednek, hála az arra fogékony és hiszékeny felhasználók aktivitásának. Azok adnak erőt ezeknek a butaságoknak, akik minden ésszerűséget sutba vetve, gondolkodás nélkül osztják tovább ismerőseiknek.

Előfordult már, hogy ismert személy halálhírét keltették, vagy kitalált természeti katasztrófákról számoltak be. Manapság újkori félelmeinket vagy éppen vágyainkat táplálják. Álbeszámolók, álhírek sokaságát olvashatjuk olyan rémtettekről, amelyeket „migránsok” követnek el, vagy éppen az „alanyi jogon járó” milliós támogatásról, a 75 év felettiek kórházi ellátásának törvényi korlátozásáról értesítenek. Hosszan sorolhatnánk az egyre butább, hihetetlenebb álhíreket, amelyek hiszékeny emberek jóvoltából futótűzként terjednek a világhálón.

Egyes vélekedések szerint a társadalom szellemi képességének, naivitásának mértéke megállapítható abból, hogy valaki hányszor olvassa, osztja úgynevezett kamuoldalak híreit. Szomorú, hogy Magyarországon is rengetegen osztják meg módszeresen, és vélhetően el is hiszik ezeket a híreket. Sokan nem képesek arra, vagy csupán az internethasználatban való járatlanságuk miatt meg sem fordul a fejükben, hogy bizonyosságot szerezzenek egy általuk hitelesnek vélt hír igazságtartalmáról. Pedig csak egy kattintás a Google keresőjében, vagy a valódi hírportálok tartalomjegyzékében, esetleg a Hírkeresőn, a Startlapon meggyőződni arról, hogy hiteles-e egy adott írás.

Nem árulunk el számadatokat arról, mekkora arányban olvasunk és hiszünk el butaságokat, csak mert az interneten olvastuk, pusztán adunk néhány tippet, miről lehet egy kamuoldalt felismerni. A kamuoldalak neve sokszor a megtévesztésig hasonlíthat valamely valós híroldaléra,sokszor .hu helyett .net,-.com-ra vagy .eu-ra végződnek, minden esetben valami megdöbbentő hírt közölnek. Gyakori az „oszd meg, hogy más is lássa”, „ez felháborító” felszólítás. Előfordul, hogy a cikket csak a megosztás után lehet látni. Ezen oldalak nem rendelkeznek impresszummal (az impresszum tartalmazza a cég nevét, címét, a munkatársak nevét, elérhetőségét), az írások között olyan reklámokat helyeznek el, melyeket máshol nem látni, egy-egy írásnál forrásként egymást jelölik meg. Ezek az oldalak – az álhírekkel és a megkérdőjelezhető tartalmú írásokkal – kizárólag a kattintások számának gyarapítását szolgálják, vagyis ezáltal nem kevés pénzt keresnek velük a működtetőik.

Az Urbanlegends közösség régóta harcol ezen oldalak ellen, és évente kiad egy listát azokról a portálokról, melyek a hiszékenységünket használják ki. Az idei listán rengeteg olyan honlapnév is szerepel, melyekkel naponta találkozhatunk a Facebookon. Ezek egytől egyig hiteltelen, álhíreket gyártó, úgynevezett kamuoldalak:

alternativhirek.blogspot.hu

www.anepszava.com

avilagtitkai.com

www.dobbenetes.com

egyazegyben.com

egyenesen.com

funtasztikus.eu

heti-naplo.com

hir-24.eu

hircsarda.hu

hirorigo.net

hungaryexpres.com

kozpontiujsag.hu

www.mindenegyben.com

napimigrans.com

naplo-extra.com

naturahirek.net

netextra.hu

netbulvar.eu

rejtelyekszigete.

szabadonebredok.blog

tenyek24.eu

tudasfaja.com

tudathalo.blogspot

tudnodkell.info

ujvilagtudat.

blogspot.eu

vilaghelyzete.blogspot.com

vilaglato.info

 

Nyéki Roland

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago